Tippek a hőségben való kutyasétáltatáshoz

kutyasétáltatás kánikulában

Nyáron jelentősen megemelkedik a hőmérséklet, ami hatással lehet a kutyád közérzetére, aktivitására és tűrőképességére. Hőség ide vagy oda, a kutyának minden nap mozgásra van szüksége, ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott legyen.

A tűző nap és a forró talaj számos veszélyt rejthet a hétköznapi barangolások során, ezért nyáron nagyobb figyelmet kell fordítani az elővigyázatosságra.

Célszerű tehát újragondolni a kutya lemozgatásának módját, hogy az év legmelegebb időszakában is kényelmesen, biztonságban érezhesse magát sétálás közben.

Ha további tippeket szeretnél tudni a tudatos kutyatartásról, látogass el a dogx.hu oldalra és böngéssz a hasznos tartalmak között!

Mire figyelj a kutyasétáltatás előtt nyáron?

A kutyák nem képesek olyan hatékonyan védekezni a hőséggel szemben, mint az emberek, ezért az egészségük és az életük is veszélybe kerülhet, ha nem gondoskodunk a megóvásukról.

Vastag bundájuk a tavaszi vedlés ellenére is fűti őket, hőleadásra izzadással nem, csak lihegéssel képesek, ezért hamar túlhevül a testük.

Általánosságban a kis- és közepes testű kutyák jobban viselik a meleget, de a nagytestű kutyák már 26 fok felett tapasztalják a túlmelegedés tüneteit. A kutyákat ezért kora reggel vagy késő este szabad csak sétáltatni, amikor nem terheli őket a közvetlen napfény és a hőmérséklet is visszafogott.

5 tipp a nyári kutyasétáltatáshoz

  1. Vedd figyelembe a kutyád állapotát

Az egészséges kutyák jobban tűrik a meleget, mint a betegséggel élő társaik. A túlsúlyos ebeket fokozottan megviseli a hőség, a kölykök könnyebben kimelegednek, a lapos orrú fajták pedig nehezebben képesek szabályozni a testhőmérsékletüket.

Minden esetben vedd figyelembe kedvenced élettani sajátosságait, mielőtt sétálni indulnál vele nyáron!

  1. Rövidítsd le a sétákat

A nyári időszakban célszerű lerövidíteni a séta útvonalát, mert a kutyák hamarabb kifáradnak a melegben.

A séta intenzitásáról se feledkezz meg, a hőségben a sík terep és a lassú andalgás tűnik a legjobb választásnak. Az erőltetett hegymenetről le kell mondanod nyáron!

  1. Ellenőrizd a talaj hőmérsékletét

Indulás előtt bizonyosodj meg róla, hogy a talaj még nem forrósodott fel vagy kellően visszahűlt már. A kutyák tappancsait csak bőrréteg fedi, ami nem védő őket a forró talajtól, akár égési sérüléseket is szenvedhetnek mancsaik.

Ellenőrizd mezítláb vagy a tenyereddel a járda vagy homok hőmérsékletét, az aszfaltozott szakaszokat pedig egyenesen kerüld el!

  1. Vigyél vizet magaddal

A melegben végzett testmozgás közben a kutyák sokkal gyakrabban megszomjaznak, víz hiányában pedig hamar kiszáradhatnak.

Vigyél az útra friss hideg vizet és összecsukható itatótálat, hogy időnként vízzel kínálhasd a kedvenced. Ne hagyd, hogy a kutya tócsából vagy tavakból igyon, mert a szennyezett víz megbetegítheti.

  1. Ne hagyd a kutyát az autóban

Ideális esetben közvetlenül otthonról kezdhetitek meg a sétát, de előfordulhat az is, hogy autóval kell megközelítenetek a megfelelő, aszfaltmentes és árnyékos helyszínt.

A kutyát még néhány percre sem hagyhatod magára a járműben, mert az autóban sokkal gyorsabban felforrósodik a levegő, ami a kutya számára végzetes is lehet.

Ismerd fel a kimelegedés jeleit!

A kutyák az emberektől eltérő módon reagálnak a magas hőmérsékletre, ezért fontos tudni, hogy milyen jelek utalnak arra, hogy a kutyának melege van.

Rendszerint erőteljes lihegés, nyáladzás, szapora pulzus jelzi, hogy az eb kimelegedett, súlyos esetben elesettség, hányás, és megemelkedett testhőmérséklet is megjelenhet.

Összegzés

A kutyák számára a testmozgás az év minden szakában egyaránt fontos. Nyáron nagyobb körültekintést igényel a séta ütemezése, időtartama és módja, mert kedvenceink nehezen viselik a hőséget.

Hőségriadó idején soha ne vidd ki a kutyát a szabadba, időzítsd a sétákat a hajnali vagy késő esti órákra.

Minden kutya másképp reagál a melegre fajtától, kortól, testsúlytól és egészségügyi állapottól függően, az azonban vitathatatlan, hogy az embereknél nehezebben birkóznak meg a magas hőmérséklettel.

Óvd meg kedvencedet a hőség veszélyeitől és fogadd meg a nyári testmozgás szabályaira vonatkozó javaslatainkat, hogy a négylábú társad örömét lelje a kutyagolásban.