Ezek a borok esnek a legjobban a nyári időszakban

bor nyáron

A nyár és ezzel együtt a grillszezon szinte teljes mértékben átalakítja az italozási szokásainkat. A borászok ilyenkor főleg a könnyed és az üde fehérborokat és rozékat ajánlják a testesebb vörösekkel szemben, azokat is főleg hűtve, frissítő formájában. Az ételeket és az italokat azonban tudatosan kell párosítani, előkészíteni, hogy véletlenül se nyomják el egymást. Éppen ellenkezőleg, a cél az lenne, hogy kiemelje a fogások és az alapanyagok ízét, azért, hogy még nagyobb ízharmóniát érhessünk el velük.

Borfogyasztási szokások nyáron

A gasztronómia területén számos pozitív változást tapasztalhatunk, amelyek szerencsére nagyon jól hatnak a borfogyasztási szokásainkra. Amennyiben a fogások előkészítésénél a fogyasztó számára lényeges kérdés a minőség, akkor bizony az italoknál sem árt tudatos döntést hozni. A gasztronómia jelenléte már online is nagyon erős, ezáltal a közösségi oldalakon is találhatunk isteni recepteket, edukatív tartalmakat. Emellé jönnek hozzá azok a borok, amiket a profi ajánlanak az egyes ételekhez.

Ha a hazai kínálatból indulunk ki, akkor szerencsére bőven akad miből válogatni. De mivel széles a paletta, így többet is kell gondolkodni azon, hogy milyen kísérőt kínálunk az egyes grillételek mellé. Ma már kialakult az igény a fogyasztókban arra, hogy az étkezések ne csak szükségesek legyenek, hanem élvezzük is azokat. A grillezés főleg az a kategória, amit szívesen osztunk meg a barátokkal és a családtagjainkkal. Éppen ezért jobban számítanak a részletek is, ami kapcsán nem elhanyagolható tényező az sem, hogy melyik bor passzol leginkább a grillen sütött húsokhoz és zöldségekhez.

A borfogyasztást befolyásolhatják mind az évszakok, mind pedig az időjárás. Mivel azonban a grillezés főleg a melegebb napokhoz és időszakhoz kapcsolódik, így a nyári fogyasztási szokások a mérvadóak. Persze ehhez nem árt pár borászati kellék, amikkel könnyebben megy a felszolgálás.

Húsok és a borok

A marhához és a sertéshez a leggyakrabban a vörösbort ajánlják, míg a csirkés és a pulykás fogásokhoz jobban illik a fehér és a rozé. Ahogy a halakhoz is, amik amúgy is könnyű és egyszerű, nem túl megterhelő ételek, amiket felesleges vörösborral tarkítani. Nem lőhetünk mellé, ha követjük ezt a szabályt, de az új irányzat szerint sose a hús színe, hanem az elkészítési módja szerint érdemes párosítani az ételeket és a borokat.

Éppen ezért a párolt vagy a főtt húsok mellé jöhet egy közepesen könnyű fehér-, a sült és a grillezett fogások mellé pedig a könnyedebb vörösbörök. Ha viszont van lehetőség komplex módon főzni, akkor szintén a vörös lehet a befutó. Ugyanez igaz a vadakra is, amiknek sosem árt a fűszeres és a testes bor.

Ha a halakat nézzük, akkor a tengeri herkentyűk mellé jobb rosét választani, ami véletlenül sem nyomja el az ízeket. Ez jó megoldás lehet a rákok és a kagylók mellé is, bár ott a habzóbor a legjobb döntés.

Mit fogyasszunk a desszertek mellé?

Az édességeket kiválthatjuk akár egy desszertborral is, de sütemények mellé sose fogyasszuk. A finom és testes bor kiváló megoldás az édességek mellé, de csak és kizárólag száraz változatban.

kép: pexels.com