Az őszi-téli időjárás különösen ártalmas lehet az alvázra nézve

alvázvédelem

Az autónk állapotának megőrzésében lényeges szerepe van az alvázvédelemnek, ám ősszel és télen nincs könnyű dolgunk. Bár az autóipar rohamosan fejlődik, ennek következtében pedig egyre több műanyag szénszálas és üvegszálas anyagot építenek be a személyautókba is, az alváz még mindig jellemzően vasból, vaslemezből készül. Persze léteznek már olyan megoldások, melyek gyárilag jobb védelmet biztosítanak az alváznak, mint a régiebbi autók esetében, még mindig leginkább vaslemez alvázú autók szaladgálnak az utakon, melyek ki vannak téve a rozsdásodás veszélyének.

Az alváz védelme tehát rendkívül lényeges, viszont sokan nem veszik ezt a kérdést elég komolyan. Nem is tudják, hogy milyen tényezőkre kellene figyelni, és persze azzal sincsenek tisztában, hogy milyen módon nyújthatnak védelmet az alváznak. Pedig a rozsda rendkívül veszélyes, hiszen ahol van rozsda, ott lyuk is keletkezik – írj a Fékmester.

Tényezők, melyek károsítják az alvázat

Az autók alváza rengeteg veszélynek van kitéve. Maga az időjárás is sok gondot okozhat, különösen ősszel és télen. Hiszen gondoljunk csak bele, egy vasból készült tárgy mitől is kezd rozsdásodni, ha nincs semmilyen védelemmel ellátva? Éri valamilyen folyadék, nedvesség, vegyszerek és már korrodálódik is. Az autó alváza esetén sincs ez másként. Most, hogy már az ősz is borúsabbra, esősebbre fordult, és nyakunkon van a téli, ami hóval és latyakkal is együtt jár, az alvázak különösen nagy igénybevételnek vannak kitéve. Emellett télen nemcsak a hó vagy az eső okozhat gondot, hanem az utak jegesedésére használt só és vegyszerek is, melyek mind rozsdásodást okozhatnak az alvázon.

De nemcsak az időjárás miatt sérülhet az alváz, hanem a felverődött kavicsok és egyéb tárgyak miatt is. Télen a jég is hasonló károkat okozhat, mint a kavics, de akkor is keletkezhet sérülés, ha a magasabb járdaszegélynek ütközünk vagy kátyúba hajtunk. Ez pedig ősszel és télen gyakran meg is történik. De ha erre még oda is figyelünk, az időjárás viszontagságait nem kerülhetjük el közlekedés közben.

Mit tehetünk az alváz védelme érdekében?

Amennyiben van rá lehetőségünk, mindenképp garázsba tároljuk az autót, és ne az utcán, hogy minél kevésbé legyen kitéve az őszi és téli időjárásnak. Érdemes időnként, különösen télen lemosni az alvázat, hogy megszabaduljunk a sóktól és a vegyszerektől, melyek az útról az alvázra kerülnek. A vezetési stílusunkra is érdemes figyelni, legyünk minél körültekintőbbek, hogy kevesebbet koccanjunk a padkával vagy a járdaszegéllyel, és a kátyúkat is kerüljük ki, ha tehetjük.

De a legtöbbet azzal tehetünk, ha gondoskodunk az alváz védelméről. Az alvázvédelem elvégezhető otthon is, de végezheti szakember is. Alvázvédő szerek már viszonylag olcsón kaphatóak, és ha van egy kis szakértelmünk vagy tapasztalatunk, akkor bátran elvégezhetjük otthon is ezt a feladatot. Már ősszel érdemes gondoskodni az alváz védelméről. Célszerű előbb egy tisztító mosást elvégezni, megvárni, míg az alváz megszárad, majd ezt követően használni az alvázvédő szereket.