Biztonságos rágóka? Tippek a választáshoz!

rágóka

A babák fogzása embert próbáló és megterhelő időszak lehet mind a szülőnek, mind pedig a gyermeknek. Természetesen akadnak olyan szerencsés kivételek, akiket nem is visel meg és egyik pillanatról a másikra azzal szembesülnek, hogy ott van az az édes kis fogacska, áttörte az ínyt. Sajnos ők vannak kevesebben, és a többség megszenvedi őket. Ilyenkor mit tehetünk? Természetesen annyit, hogy igyekszünk csökkenteni a fájdalmat és segítő kezet nyújtunk abban, hogy könnyebben átvészelje a babánk a fog kibújását. Cikkünkben szeretnénk tippeket adni arra, hogy a biztonságos rágókákat – például a Rágómakikat – milyen szempontok szerint válasszuk ki!

Mivel segíthetünk a babának a fogzás idején?

Mielőtt belevágunk a biztonságos rágóka kiválasztásának elemzésébe, nézzük meg, hogy mi mindennel tudjuk enyhíteni babánk fájdalmát a fogzás során!

  1. Masszírozzuk a fogínyt: tiszta ujjunkkal vagy egy puha, nedves ruhadarabbal masszírozzuk meg az ínyüket – ez egyrészt megnyugtatja őket, másrészt csökkenti a fájdalmat. Húzhatunk az ujjunkra akár kezdő fogkefét is, mert azok apró sörtéi is kellemesen megmasszírozzák a pici ínyét.
  2. Extra bújás: bizony, töltsük fel a szeretet raktárakat! A babák nagyon érzékenyek, rosszkedvűek ilyenkor, így sokkal több törődésre és odafigyelésre van szükségük tőlünk. Érezzék, hogy itt vagyunk, számíthatnak ránk és maximálisan megértjük a fájdalmukat.
  3. Hűsítő rágókák: tegyük a rágókat a hűtőbe, mert a hideg csökkenti a duzzanatot, ráadásul tompítja a fájdalmat is. Természetesen ne legyenek fagyosak, találjuk meg az arany középutat ebben is! A túl hideg rágóka nem fog jól esni gyermekednek.
  4. Gélek, krémek: ha nagyon szenved a baba és semmi más nem hozza meg az enyhülést, akkor érdemes a fogzást segítő gélekhez nyúlni. Sokan nem szeretik őket, mert „gyógyszer”, de annál feltehetőleg mindenképpen jobb, mint hogy szenvedni lássuk a gyermekünket. Vannak különböző homeopátiás lehetőségek is, így érdemes lehet ezeket is felkutatni és utánajárni a különböző márkák kínálatának.

Most pedig lássuk, milyen szempontok szerint érdemes kiválasztani a tökéletes rágókát!

Legyen megfelelő a mérete!

A megfelelő rágóka kiválasztása nagyon fontos a babák biztonsága és egészsége szempontjából. Ha a rágóka túl kicsi, akkor fennáll a fulladás veszélye, ha pedig túl nagy, akkor nehezen tudnak vele manőverezni és kifejezetten idegesíteni fogja őket – arról nem is beszélve, hogy akár még meg is sérülhetnek. Ha olyat választunk, ami méretben ideális, akkor lehetővé tesszük nekik, hogy a rágcsálás kényelmes és megnyugtató legyen, ráadásul azt is segítjük vele, hogy megfelelő ütemben fejlődjön az állkapocs, illetve később a fogacskák is.

Egy jó méretű rágókának köszönhetően a baba saját magának tudja enyhíteni a fájdalmat és a viszkető érzést, ráadásul a finommotorikus készségek is fejlődnek közben.

Abba is érdemes belegondolni, hogy nekünk mekkora megnyugvást okoz az, ha tudjuk, hogy nem tud lenyelni semmit és nincs fulladásveszély – tehát teljesen biztonságos az, amit a kezébe adtunk.

Körültekintően válaszd ki, milyen anyagból készült a rágóka

A biztonságos anyagból készült rágóka kiválasztása létfontosságú a babák számára, hiszen az érzékeny szervezetükre komoly hatással lehetnek a nem megfelelő anyagok. Ha káros vegyi anyag kerül a rágcsálás által a baba szervezetébe, akkor az hosszú távon mindenképpen egészségügyi problémákhoz vezethet.

Érdemes BPA-mentes, PVC-mentes és ftalátmentes termékeket vásárolni. Az egyik legjobb választás a Rágómaki, ami nagyon sokféle színben kapható, méretben tökéletes a kis kezekbe és már nagyon sok szülő tette le mellette a voksát. A Rágómaki fején a dudorok puhák és kíméletesek a baba ínyéhez, közvetlenül a fájdalom forrásához eljuttatva pedig segítenek megnyugtatni a kicsit, ráadásul a fogkefe használatára is fel tudja készíteni őt. A Rágómaki is BPA-mentes anyagokból készült, illetve FDA és CE tanúsítvánnyal rendelkezik.

Legyen jól és könnyen tisztítható!

A tisztítható rágóka lehetővé teszi a baktériumok és szennyeződések eltávolítását, így csökkentve a különböző fertőzések kockázatát. Érdemes megnézni vásárlás előtt, hogy a termék betehető-e mosogatógépbe és sterilizálóba, mert e két lehetőség a lehető legbiztosabb módja a szennyeződések eltávolításának. A tisztítható rágóka használata segít megelőzni a penész és egyéb gombás fertőzések kialakulását, ami egy nem jól tisztított rágókán bizony könnyen előfordulhat.

A tiszta rágóka azért is fontos, mert segíti a babák szájhigiéniájának fenntartását és az egészséges fogfejlődés környezetének megteremtését. Nekünk sem mindegy a tudat, hogy egy olyan játékkal játszik-e csemeténk, ami előnyére válik, vagy esetleg olyannal, aminek lehetnek egészségügyi kockázatai.

Feleljen meg a biztonsági előírásoknak!

Mindig győződjünk meg arról, hogy a kiszemelt rágóka megfelel az általános biztonsági előírásoknak és hogy életkornak megfelelő-e az ajánlása. Ha ez rendben van, akkor nem kell tartanunk a fulladásveszélytől és attól sem, hogy valamilyen káros anyagot juttatunk a babánk szervezetébe azáltal, hogy ártatlanul rágcsál egy játékot.

Érdemes mindig figyelembe venni gyermekünk egyéni preferenciáit is. Mindig nézzük a reakcióit, annál biztosabb visszajelzés nincs, mint hogy hogyan reagál egy adott termékre.

Láthatjuk tehát, hogy egy rágókánál komoly biztonsági szempontokat figyelembe kell venni, hiszen folyamatosan a baba szájában van és e miatt alapvetően három megkerülhetetlen szempont van, amit be kell tartanunk a vásárlás során: ki kell védenünk a fulladásveszélyt, figyelnünk kell az anyaghasználatra és arra is, hogy a rajta keletkezett szennyeződéseket maradéktalanul el tudjuk majd távolítani. Az viszont, hogy segíteni tudunk a fájdalom enyhítésében akkor, amikor gyermekünk szenved egy kibújó fogacska miatt maradéktalanul megér minden egyes percet, amit az utánajárással töltöttünk el.