Rágcsálók a házban? 4 módszer, ami segíthet!

rágcsáló fogás

A legszebben és legtisztábban rendben tartott portán is megjelenhetnek hívatlan vendégként a rágcsálók. Ezzel nem csak bosszúságokat, de komoly károkat is okozhatnak az épületek szerkezeteiben, ha nem szállunk velük szembe a megfelelő módon. Arról nem is beszélve, hogy egészségügyi kockázatot jelenteknek az ott élők számára. Az alábbiakban négy hatékony módszert mutatunk be, amelyek segítenek a rágcsálók megtelepedésének megakadályozásában, illetve az ellenük való védekezésben.

Ismerd fel és tegyél különbséget

Akinek még nem volt szerencséje a rágcsálókkal otthona körül, tanácstalanul állhat a probléma megoldása előtt. Fontos különbséget tenni közöttük, hiszen egyes fajok nem irthatók, míg mások irtása kötelező.

Például a pele és a mókus esetében a legtöbb amit tehetsz, hogy megpróbálod megakadályozni bejutásukat. A rágcsálók közt emlegetett ragadozó nyest irtása sem megengedett, ezért, ha nem sikerül távol tartanod, az elűzésével vagy élve befogásával kell próbálkoznod.

Nézzük meg hogyan tudsz következtetni a rágcsálók nyomaiból azok fajtájára:

 • Egér
  Kopogó, kaparászó hangokat hallat, melyek általában éjszaka hallhatók, amikor az egerek aktívak.
 • Rizsszem méretű ürüléket hagy maga után, mely sötétbarna színű. Jelenlétét jellegzetes „egérszag” kíséri.
 • Patkány
  Hasonló hangokat produkálnak, mint az egerek, viszont azok erőteljesebbek. Széklete henger alakú körülbelül 1 – 2 cm-es.
 • Mókus
  Aktív állatok lévén eléggé zajosak, különösen, amikor táplálékot rágcsálnak.
 • Könnyen feljuthatnak a tetőtérbe vagy a padlásra, legfőképp, ha a ház körüli lombok elérik a tetőt.
 • Nyest
  A nyest dobogó, futkosó hangokat hallat, mely akár egész éjszaka hallható. Emellett kaparó, morgó és vinnyogó hangokat is kiad. Ürüléke 4-5 cm hosszú, mely jellegzetesen görbül.
 • Pele
  A pelék kis méretű kisemlősök, így az általuk csapott zajok általában könnyedebbek és csendesebbek lehetnek, de hasonlók az egerekéhez. Sok esetben az ablakpárkányon hátra hagyott, az egerekéhez hasonló ürülék utal jelenlétükre.

Előzd meg a bajt

A legkézenfekvőbb dolog, amit tehetsz az az, hogy esélyt sem adsz a nem kívánt betolakodóknak. Az alábbi lista betartásával minimalizálhatod megtelepedésük kockázatát:

1. Csökkentsd vagy teljesen szűntesd meg a hozzáférhető élelmiszerforrásokat. Használj zárható fedelű tárolókat és szemeteseket, melyeket rendszeresen tisztíts és fertőtleníts.

2. A kerted legyen rendezett, zöld és egyéb hulladékoktól mentes. A túlburjánzott növényzet remek búvóhely a patkányok számára.

3. A házi kedvenceid etetőjét használat után zárd el, hiszen az állateledeleket is nagy élvezettel fogyasztják.

4. Rendszeresen tartsd karban otthonod, a nyílászárók és a falazat állapotát a hideg idő beállta előtt érdemes felülvizsgálni.

5. Ha rágcsálók jelenlétét észleled otthonodban vagy környezetedben és azt nem tudod kezelni, fordulj szakemberhez segítségért.

6. Mindig zárd be szellőztetés után az ablakot, éjszakára ne maradjon nyitva semmilyen nyílászáró. Ne felejtsd el a pince és a melléképületek védelmét sem.

Környezetbarát rágcsálórisztók

Ma már elérhetők olyan rágcsálóriasztó eszközök, amelyek ultrahanggal vagy elektromágneses impulzusokkal riasztják el a rágcsálókat. Előnyük, hogy nem szennyezik a környezetet, viszont hatékonyságuk nem feltétlenül igazolt.

A riasztókon kívül léteznek mechanikus csapdák, melyeket megfelelően felállítva és üzembe helyezve időben el tudod fogni az arra tévedt állatot. Ezek fajtái:

 • Nyaktilós csapda vagy rugós csapda
  Ez a klasszikus csapdatípus egy erős rugó segítségével működik, amikor a rágcsáló megpróbálja levenni róla a csalétket, hirtelen lecsapódik. A patkánycsapda méretében és hatásában is erőteljesebb az egércsapdánál.
 • Élvefogó csapda
  Amikor az állat belép a csapdába az bezáródik, így el lehet engedni távolabb a befogási ponttól.
 • Billenős csapda
  A vödör kinézetű eszköz teteje a rágcsáló súlyától lebillen, fogságba ejtve azt.
 • Ragasztós csapda
  Nagyon egyszerű elven működik, egy ragacsos lap az egész tulajdonképpen, az arra helyezett csalétek miatt fog rámászni a rágcsáló és beleragad.

 

Kémiai módszerek

A kémiai rágcsálóirtók olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, melyeket a rágcsálók elfogyasztanak vagy érintkeznek velük és ezáltal elpusztulnak. Ezek a termékek különböző formában elérhetők, például szemes, blokk, paszta, hab vagy spray formában. Fontos megjegyezni, hogy a kereskedelemben kapható kémiai irtószerek fele akkora hatóanyaggal rendelkeznek, mint a szakemberek által használtak. Alkalmazásuk során szigorúan be kell tartani a gyártói előírásokat. A polcokon hozzáférhető fajta:

 • Antikoagulánsok
  Hatásukat több nap után és fokozatosan fejtik ki zavart okozva a vér alvadási mechanizmusában, ezért nem keltenek gyanút a kolónia többi tagjában.

Professzionális segítség Igénybevétele

Ha a megelőző intézkedések ellenére is megjelennek a rágcsálók, ne habozz szakemberek segítségét kérni. Egy tapasztalt rágcsálóirtó szakember kellően felméri a helyzetet és hatékony megoldásokat javasol a probléma kezelésére.

Egy képzett rágcsálóirtó rendelkezik mindazzal a tudással, ami segít feltárni a rágcsáló fertőzöttség mértékét, jellegét és azonnali orvoslást nyújt a kezelést illetően.

Képes különbséget tenni a védett és a kötelezően irtandó rágcsálók között és személyre szabott megoldásokat javasol.