Gyűrűs napfogyatkozás lesz 2021-ben

gyűrűs napfogyatkozás

Különleges jelenségnek lehetünk szemtanúi 2021. június 10-én, ugyanis gyűrűs napfogyatkozás várható. Az esemény leginkább Kanada északi részén, Grönlandon, a Távol-Keleten és Szibériában lesz látványos, Magyarországon csak részleges napfogyatkozásra lehet számítani.

Mi az a gyűrűs napfogyatkozás?

Napfogyatkozásról akkor beszélhetünk, amikor a Hold a Nap és a Föld közé kerül, és árnyékot vet bolygónkra. Gyűrűs napfogyatkozás során a holdkorong a teljes árnyék sávjában sem tudja egészen eltakarni csillagunkat, ehelyett egy látványos fénygyűrű marad a holdperem körül.

Mikor lesz látható a részleges napfogyatkozás Magyarországon?

Budapesten 2021. június 10-én 12 óra 4 perckor kezdődik, a kitakarás csúcsa 12 óra 45-kor lesz, a hold és a nap pedig 13 óra 27-kor válik el végleg egymástól.

A fővárosból nézve a holdkorong a napátmérő 8 százalékát fogja kitakarni, Szegedről viszont már csak a 4 százalékát.

Hogyan láthatjuk a részleges napfogyatkozást?

Szabad szemmel a maximum során lesz szembetűnő a jelenség de nagyon fontos, hogy a megfigyeléskor naptávcsövet, napfogyatkozás-szemüveget vagy hegesztőszemüveget használjunk. Csak szaküzletekben kapható eszközök közül válogassunk, mivel a házi megoldások veszélyeztethetik a szem épségét.

Mikor várható újra napfogyatkozás?

Ha lemaradtál az eseményről, akkor kicsit több, mint egy év múlva, 2022. október 25-én újra láthatsz részleges napfogyatkozást Magyarországról. A legközelebbi gyűrűs napfogyatkozást 2075. július 13-án, a következő teljes napfogyatkozást pedig 2081. szeptember 3-án figyelhetjük meg.