10 tipp hőség ellen a nagyvilágból

10 tipp hőség ellen a nagyvilágból

Hogyan védekezzek a hőség ellen? A nagy hőség, főleg ha sokáig tart, megterheli a szervezetünket, ami nem csak a közérzetünket rontja, hanem az egészségre is káros lehet. Ezért fontos a megfelelő védekezés hőség ellen. Számos olyan ország van, ahol már évszázadok óta harcolnak a hőséggel, és már akkor is meg tudták oldani, amikor légkondicionáló berendezés még nem is létezett. Ezekből a hőség elleni praktikákból válogattunk.

10 tipp hőség ellen a nagyvilágból

Sombrero

Mexikóról mindenkinek a sombrero a széles karimájú kalap jut először eszébe. Ennek a kalapnak a célja, hogy védje az embert az erős napsütéstől. Ha neked nincs sombrerod, akkor bármilyen kalap, fejfedő, sapka hasznos lehet a hőség elleni védekezésben.

sombrero mexico

Öltözködés

Sokan úgy próbálják túlélni a kánikulát, hogy megszabadulnak a lehető legtöbb ruhájuktól, de nem feltétlenül ez a legjobb módszer. Ha könnyű, laza szövésű, természetes anyagból készült ruhát, lehetőleg világos színűt, akkor kevésbé lesz meleged. Nem véletlenül hordanak az arab férfiak is hosszú fehér ruhát. A testet takaró ruha a leégés megelőzésében is segít.

arab ruha

Legyező

A legyezőt már az ókorban is használták hűsítésre, a mediterrán országokban és a távol-keleten ma is gyakran használt kiegészítő. A spanyoloknál nem véletlenül lett a legyező a flamenco tánc egyik kelléke, a nagy hőséget legyező segítségével próbálják az emberek elviselhetőbbé tenni. Egyszerű és nagyszerű eszköz, ha nincsen legyeződ, akár egy újság is megteszi.

legyező

Árnyékolás

Ahhoz, hogy a lakásunkat is elviselhetőbbé tegyük a nagy hőségben, az árnyékolás az egyik legjobb eszköz. Egy sötétítő függöny is segíthet, de a legjobb hatást úgy lehet elérni, ha kívülről árnyékoljuk az ablakokat, és a nap nem éri közvetlenül az ablak üveget.

Ehhez az olaszok és a spanyolok is spalettákat szoktak alkalmazni. Ami nem csak a nyári hőségtől véd, de télen is jó szolgálatot tesz, mint hőszigetelő.

spaletta Olaszország

Tarts siestát

A siesta spanyol találmány, onnan terjedt át a többi országba. Amikor a legnagyobb hőség van, azaz koradélután, a spanyolok inkább nem mennek sehova, hanem otthon hűsölnek. Ez nem azért alakult így, mert lusták lennének, hanem mert tényleg akkora a hőség, hogy máshogy nem lehet elviselni. Cserébe este élik az életüket, mikor már elviselhetőbb az idő. Amikor Magyarországon hőségriadó van, itt is azt javasolják, hogy 11 és 15 óra között ne menjünk a napra.

siesta

Igyál meleg teát

A hőség elleni védekezésben nagyon fontos a megfelelő folyadék fogyasztás. Sokan egy jéghideg limonádét vagy sört gurítanának le. Alkohol a nagy hőségben inkább kerülni kell, és a hideg italok helyett jobb ha egy meleg teát kortyolgatsz el, mint az arabok.

meleg tea hőség ellen

A szánkban is megtalálható TRPV1 hőérzékelő receptorok jelzést küldenek az agyba, ha forrót érzékelnek, az agy pedig ennek ellensúlyozására kiadja a parancsot az izzadás fokozására. Az izzadás a szervezet természetes hűtőmechanizmusa, és az izzadság párolgásával (ami hőt von el a környezetéből) csökkenti a test hőmérsékletét. Ebben az esetben kicsit túl is reagálja a dolgot, és jobban rákapcsolja a hűtést, mint amennyi fűtést a testünknél melegebb folyadék bevitele jelentene. A végeredmény így az, hogy a forró tea tényleg lehűt.

Egyél könnyű ételeket

A nagy hőségben nem kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, érdemes kerülni az erős, csípős fűszereket is mert fokozzák a verejtékmirigyek működését. Érdemes a zöldségekben gazdag mediterrán ételek közül válogatni, hiszen az ottani népek évszázadok alatt kikísérletezték milyen ételeket jó fogyasztani nagy melegben. Ilyenkor mindenki szívesebben fogyaszt salátákat, leveseket mint például a hideg gazpacho, vagy görög saláta.

görög saláta

Gelato a legjobb hűsítő Olaszországból

Az olaszok legjobb tippje hőség ellen, egyél isteni finom, hideg fagyit! Ezt a tippet mindenki szívesen alkalmazza, de érdemes inkább a gyümölcs alapú fagyikat választani a legnagyobb hőségben.

fagyi

Pihentető alvás a hőségben

A hőség amiatt is megvisel sokakat, mert a nagy melegben nem tudnak aludni, nem tudják kipihenni magukat. Egyiptomban erre is van praktika. Lefekvés előtt hideg vízbe mártanak egy lepedőt, és azzal takaróznak, ami kellemesen hűsíti őket. Ha ki szeretnéd próbálni, akkor centrifugázd ki a lepedőt, hogy nedves legyen, de ne csurogjon belőle a víz. Magad alá pedig teríts egy törölközőt, hogy ne áztassa el az ágyat.

alvás hőségben

Menj a tengerpartra!

A hőséget legkönnyebben a tengerparton lehet elviselni. Ha lehetőséged van, utazz el a tengerhez, vagy akár a valamelyik hazai vízparthoz.