Esővízgyűjtés házilag

esővízgyűjtés házilag

A víz egyre nagyobb érték, nincs ez másként az esővízzel sem. Az értékre pedig vigyázni kell, jól kell gazdálkodni vele. Egy átlagos, negyven négyzetméteres tetőről akár 1 köbméter esővíz is felfogható, amit kár lenne hagyni elfolyni. Ismerd meg Te is, hogyan lehet az esővízgyűjtést házilag megoldani.

Miért éri meg gyűjteni az esővizet?

  • Pénzt spórolhatunk vele, hiszen kevesebb vezetékes vizet kell használni a locsoláshoz.
  • Kevesebb ivóvizet kell locsolásra „pazarolni”.
  • A növények számára kedvező az esővíz.
  • A legnagyobb hőségben locsolási tilalmat szoktak bevezetni, így ilyenkor a saját esővíz készletünkből tudunk továbbra is locsolni.

Esővízgyűjtés házilag

Több módszer is létezik az esővíz gyűjtésére, vannak egyszerűbb és drágább, módszerek.

Legegyszerűbb módszer

A legegyszerűbb módszer az esővíz gyűjtésére, ha egy hordót vagy egy esővízgyűjtő tartályt raksz az ereszcsatorna alá, ahova a tetőről befolyik az esővíz.

Ennek a módszernek az előnye, hogy tényleg nagyon egyszerű, az egyik legolcsóbb módszer az esővíz gyűjtésére. Ezen kívül már sokféle esővízgyűjtő tartályt gyártanak, és mi is belevihetjük a kreativitásunkat, így a kert dísze lehet.

De hátrányai is vannak ennek a megoldásnak. Egy ilyen tartály gyorsan megtelik, és ha a felesleges víz kifolyik az a ház fala mellett fog elfolyni, ami károsíthatja a falszerkezetet.

Ez ellen az jelenthet megoldást, ha több hordót sorba kötünk.

esővízgyűjtés hordók összekötése

Másik hátránya, ha nyitott a rendszer, akkor a szabadon lévő víz szúnyogkeltetővé válik, és a madaraknak is veszélyes lehet, mert a víz odacsalogatja őket, de előfordul, hogy belefulladnak.

A vizet kinyeri sem olyan egyszerű ezekből az edényekből, leginkább arra alkalmasak, hogy locsolókannába átmerjük az esővizet belőle és úgy locsoljunk. Ehhez segítség, ha csapot szerelünk a tartályra és egy talpazatra helyezzük.

talpazat esővízgyűjtőhöz

Túlfolyásgátlós esővízgyűjtő

Ebben az esetben az ereszcsatorna és az esővízgyűjtő tartály között egy túlfolyásgátló van, és ha a hordók megteltek, akkor az esőcsatornán folyik le a felesleges víz.

túlfolyásos esővízgyűjtő

Legprofibb módszer esővízgyűjtésre

A legprofibb módszer az esővíz gyűjtésére, ha egy esővízgyűjtő tartályt ásunk a földbe. Ezzel elég sok munka van, hatalmas gödröt kell ásni a kertbe, hogy a tartályt a föld alá tudjuk helyezni, viszont ha elkészül, nem foglal helyet, láthatatlan. Ahhoz, hogy fel tudjuk használni az összegyűjtött esővizet szükség lesz még egy szivattyúra is.

esővízgyűjtő tartály földbe ásva