5 tipp szuvenír vásárláshoz

5 tipp szuvenír vásárláshoz

A nyaraláshoz, utazáshoz hozzátartozik, hogy szuvenírt vásárolunk akár magunknak emlékként, akár a családunknak, barátainknak ajándékba. Ahhoz, hogy ne felesleges pénzkidobás legyen a szuvenír vásárlás, érdemes több dologra is figyelni, és kikerülni a szuvenír vásárlás csapdáit.

Hogyan vásároljunk szuvenírt?

Javasolt előre átgondolni, hogy mi is a célunk a szuvenír vásárlással.

Van aki, azért szeretne egy emléktárgyat, hogy ha ránéz, akkor emlékeztesse az útra. Erre a célra tökéletesen alkalmas egy kisebb tárgy, főleg ha sokat utazunk, mert akkor nagyon gyorsan megtelhet a lakás.

Vannak, akik kifejezetten rosszul vannak a lakásukban a sok emléktárgytól, amik porosak lesznek, takarítani kell őket stb. Számukra jó választás lehet egy olyan szuvenír, ami idővel „eltűnik”, mint például valamilyen helyi étel, ital vagy szappan. Ezek azért jók, mert hozunk is valamit, de mégsem foglalja évtizedekig a helyet a lakásban, mert megesszük, megisszuk, elhasználjuk.

Vannak, akik hencegni szeretnének a barátok, rokonok előtt, ezért a lakásukba jól látható helyre kirakják a szuveníreket, hogy a vendégek számára egyértelmű legyen, hogy ők milyen helyeken jártak már. Ilyen célra lehet nagyobb méretű látványos szuveníreket vásárolni.

A legjobb szuvenír pedig az, amit, akár otthon is megvásárolnánk. Mert ez azt jelenti, hogy számunkra valóban hasznos termék, és nagy valószínűséggel használni is fogjuk. Ez lehet egy például egy lakáskiegészítő, ruhadarab, ékszer stb.

Szuvenír ajándékba

szuvenírek

Ha nem magunknak, hanem ajándékba vásárolunk, akkor mint minden ajándék vásárlásnál gondoljunk arra, akit megajándékozni szeretnénk.

Ha valaki gyűjti a hűtőmágneseket, biztos örülni fog egy újabbnak, de ha valakiről tudjuk, hogy ki nem állhatja, akkor ne vegyünk egyet csak azért, mert az volt a legegyszerűbb. Ha valaki nem szereti a porfogókat a lakásába, akkor neki inkább valami helyi ételspecialitással kedveskedjünk, ami nem fogja a helyet foglalni.

A szuvenír vásárlás csapdája

Külföldön nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy feleslegesen vásárolunk dolgokat. Ennek több oka is van.

Az egyik, hogy nyaralás alatt általában jobban elengedjünk magunkat, könnyebben költünk, hiszen mikor költsünk, ha nem a nyaraláson.

A másik ok, pedig hogy van bennünk egy olyan érzés, hogyha ezt most nem veszem meg, akkor később már nem lesz rá lehetőségem, hiszen hazautazom, és mi lesz ha utána évekig bánni fogom, hogy elszalasztottam a lehetőséget.

5 tipp szuvenír vásárláshoz

1 Gondold át, hogy milyen célból szeretnél szuvenírt vásárolni!

2. Határozz meg egy keretet előre, hogy mennyit szánsz emléktárgyakra, és tartsd hozzá magad!

3. Mérd fel, hogy súlyban és térfogatban mennyi szuvenírt tudsz hazavinni. Mennyi fér bele a bőrödbe, a csomagtartóba, mennyit tudsz felvinni a repülőre!

4. Lépj túl a lemaradástól való félelem érzésén! Hidd el, ez az esetek 99%-ban csak az adott pillanatban nehéz. Amikor ott állsz a boltban, akkor tényleg nagyon nehéz tud lenni, hogy két váza is tetszik, és úgy érzed nem tudnál élni nélkülük, de egy héttel később már arra sem fogsz emlékezni, hogy hogy nézett ki az a másik váza, amit otthagytál a boltban.

5. Képzeld el a lakásodban a tárgyat, amit meg akarsz venni! Ha magadnak vásárolod, képzeld el, hogy hol lesz a helye a lakásban, mikor fogod használni, milyen gyakran fogod használni. Van sok olyan tárgy, amiknek van valódi funkciójuk, hasznosak, de vajon Te fogod-e használni. Például egy sonkatartó, nagyon is hasznos lehet egy étteremnek, ahol frissen szeletelt sonkát szolgálnak fel. De a Te panellakásodban is az lesz? Hányszor fogja a gyerek viselni a sombrerót?