A tenerifei időjárás 3 arca

tenerife

Gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy milyen időjárás van a Kanári-szigeteken az egyes évszakokban. Sokszor azonban téves az információ, hiszen nem minden arany, ami fénylik. Bár a terület időjárás kiegyensúlyozott, nem mindig érdemes odautazni, hiszen itt is van tél, nyár, őszi és tavasz, bár utóbbi kettő már kevésbé jellemző. Lássuk, hogy mikor érdemes a Kanári-szigeteken nyaralni vagy pihenni! Ismerd meg a tenerifei időjárást!

A Kanári-szigetek időjárása

Bár a szigeten az időjárás viszonylag hasonló az egyes évszakokban, azért télen valamivel hidegebb van, mint nyáron. A leghidegebb időszakban a hőmérséklet higanyszála nem megy 18 fok alá, nyáron viszont sokkal melegebb lehet. A szigetcsoportra és azon belül Tenerifére a legtöbben a valódi nyáron érkeznek meg, tehát június végén és július elején. A déli rész sivatagosabb és szárazabb, az északi területeken azonban sokszor esik az eső.

1. Ne a fokot nézd!

Tenerife nem az a hely, ahol érdemes a fokokat nézni. A különféle internetes forrásokban sok olyan információ van, ahol közlik, hiába van 27 fok, ha délen ez jóval magasabb lehet. A hőérzet 28 foknál esm 28 fok, hanem inkább 30-35, így sok minden befolyásolja azt, hogy milyen is az időjárás errefelé. A napsütés erőssége és a páratartalom ugyanúgy befolyásolja, mint maga a város fekvése, így érdemes ezeket is figyelembe venni.

2. Az óceán hőfoka

Bár óceánról van szó, egész évben olyan hőmérsékletű, hogy bármikor lehet benne pancsolni. Az is igaz, hogy a tengervíz hőmérséklete évente 5-6 fokot változik, így a nyári időszakban 22-24 fokos, kellemes egy frissítő fürdéshez. Ezzel szemben a Balaton nyáron általában 19 és 23 fok között van, tehát nagyjából ugyanez mondható el az óceánról, csak az télen sem hűl le túlságosan.

3. A déli részek melegebbek

Az teljes mértékben igaz, hogy a délen fekvő területek jóval naposabbak és szárazabbak, mind az északiak. Azonban nem igaz, hogy fentebb sokkal kellemetlenebb lenne egy nyaralás. Az itteni városok ráadásul sokkal zöldebbek, hiszen valamivel több csapadék esik a téli és a tavaszi időszakokban. Ezzel szemben délen évente egy-két alkalommal van kisebb mennyiségű eső. Ha tehát túl meleg lenne délen és fel szeretnél frissülni, akkor tegyél egy kirándulást északra a hegyekbe, ahova néha még a melegebb ruha is elkél.

Összegezve

Ha tehát a Kanári-szigetekre utaztok, akkor előtte mindenképpen érdemes feltérképezni a terepet, hogy pontosan melyik részére is mentek. Az időjárás északon és délen is más, így nem biztos, hogy ugyanazokra a ruhákra és cipőre lesz szükségetek.