Leégés megelőzése – 9 hasznos tipp

leégés megelőzése

Mindenki égett már le legalább egyszer, és senki nem szeretné ezt újra átélni. A napégés kellemetlen és fájdalmas, a nyaralást is tönkre tudja tenni, ráadásul az egészségre is rossz hatással van, hosszabb távon akár bőrrákot is okozhat. Éppen ezért a legjobb a leégés megelőzésére törekedni. Ehhez adunk most tippet.

Leégés megelőzése – 9 hasznos tipp

Kerüld a napot és 10 és 16 óra között

A nap káros, bőröregítő hatása délelőtt 10 és délután 4 között a legerősebb, ezért ilyenkor javasolt kerülni a napot. Nyaraláskor ezt nem olyan egyszerű megoldani, hiszen ki akar egész nap a szállodában ücsörögni, de a napozást lehet későbbre is tenni. Tarthatunk egy sziesztát, mint a spanyolok, ilyenkor kipróbálhatunk egy jó éttermet, vagy ez az időszak lehet a gyerekeknek a kütyü időszak, amikor nyomkodhatják kicsit a telefont.

Keresd az árnyékot

Bár az árnyékban sem vagyunk teljes biztonságban a naptól, de azért sokat jelent, ha nem a tűző napon vagyunk, hanem árnyékban. Városnézésnél az árnyékos oldalon sétálj, ha beülsz egy étterem teraszára ott is árnyékos helyett válassz. Ha strandra mész, akkor készülj fel, hogy tudj magatoknak árnyékot csinálni. Nem szabad arra számítani, hogy majd csak találunk árnyékos helyet. Vigyél napernyőt vagy uv szűrős strand sátrat, amik jó szolgálatot tehetnek.

árnyék strandon

Öltözködéssel védekezz a leégés ellen

A nagy melegben szívesebben szabadulnánk inkább a ruháktól, de a leégés egyik legjobb ellenszere, ha olyan ruhákat viselünk, ami a lehető legtöbbet takarja. Ezt kevesen tudják, de a sötétebb színű, mintás ruhák kevésbé engedik át az UV sugarkat, de már lehet kapni UV szűrős pólókat is. Az érzékeny bőrűeknek érdemes ilyet beszerezni.

Viselj kalapot!

A kalap nem csak a leégést, de a napszúrást is segít megelőzni. Minél szélesebb karimájú a kalap, annál jobban árnyékol. Akik kopaszodnak, azok számára meg különösen javasolt sapka vagy kalap viselése, mert elég kellemetlen, mikor az embernek a fejtetője ég le.

Hordj UV szűrős napszemüveget!

A napszemüveg divatos is, és megvédi a szemet és a szem környéki bőrt a nap káros hatásától.

napszemüveg viselése

Használj napvédő krémet!

Használj mindig napvédő krémet, ne csak akkor amikor úgy érzed, hogy éget a nap. Felhős időben is le lehet égni. Legalább 15 perccel az előtt kend be magad, hogy napra mennél, mert a fényvédő krémek csak ennyi idő után kezdenek hatni.

Ha strandon, vízparton vagy, akkor vízálló naptejet használj. Azt se felejtsd el, hogy a két óránként újra be kell kenni magadat!

Az autóban is le lehet égni

Az üveg általánosságban jól szűri az UVB sugárzást, de az UVA-t átengedi. Az autók szélvédőjét általában olyan üvegből készítik, ami véd az UVB és UVA sugárzás ellen, de az oldalsó ablakokat, hátsó ablakot, és a napfénytetőt nem. Ezért a kocsiban javasolt ruhával takarni magunkat és fényvédő krémet használni. Van lehetőség UV védő fóliát rakatni az ablakokra.

A buszok és repülők ablakai általában szintén átengedik az UVA sugárzást, ezért itt is gondolni kell a megfelelő védelemre.

Leégés megelőzése belsőleg

Nem csak külsőleg, hanem belsőleg is lehet védekezni a leéégés ellen.

Fogyassz elegendő folyadékot

A megfelelő folyadékfogyasztás minden évszakban fontos, de a nyári melegben különösen. A megfelelő hidratáltság belülről védi szervezetünket a leégéstől. Rendszeresen igyunk, ha városnézésre megyünk, akkor mindig legyen nálunk víz. A cukros üdítőket és az alkoholt jobb kerülni, a tiszta víz a legjobb szomjoltó és hidratáló, de ha valami különlegesebbre vágysz, házilag is készíthetsz ízesített vizeket, Néhány természetes hozzávalóval például uborka, menta, gyömbér stb. finom és egészséges szomjoltó készülhet.

uborkás víz

Omega-3 zsírsav

Az Omega-3 zsírsav fokozza bőrünk ellenálló képességét a napsugarakkal szemben így fogyasszunk omega 3 zsírsavat tartalmazó ételeket, mint például az olívaolaj, áfonya, tonhal, lazac. Tengerparti nyaraláshoz amúgy is hozzátartozik az halvacsora, de akár otthon is készíthetsz például citromos lazacot.

Olvasd el ezt is!

10 tipp hőség ellen a nagyvilágból!