Hideg van? Melyik helyiségekben milyen fűtést érdemes használni?

fűtés

Áttekintettük a lehetőségeket.

Szeretnénk a hagyományos fűtési rendszerről átállni egy modern elektromos fűtési rendszerre, hiszen számos olyan előnye van, ami gazdaságosabbá, és kellemesebbé teszi a használatát. Az elhatározásunk már megvan, de melyik lehet a jó megoldás számunkra? Hova helyezzük el a fűtőfóliákat? Padló, fal vagy mennyezetfűtés lehet az ideális?

A fűtőfóliáknak egyik nagy előnye, hogy könnyen telepíthetőek, és elhelyezhetőek a padlóba, falba vagy akár a mennyezetbe. Viszont mielőtt beépítjük a fűtőfóliákat érdemes végiggondolni, hogy milyen funkciója van, vagy lesz egy adott szobának, és ahhoz milyen telepítési mód lehet az ideális – emeli ki Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Teljesen logikus, hogy egy olyan helyiségben ahol sok a bútor, szekrények, állványok, polcok vannak a falakon, falak előtt, ott nem biztos, hogy érdemes falfűtést alkalmazni, hiszen ezek el fogják nyelni a hőt. Ha nagy kiterjedésű tárgyak vannak a földön, például egy nagy kanapé, ágy, szekrények, dohányzóasztal akkor a padlófűtés sem feltétlenül jó választás. Az ilyen zsúfoltabb” helyiségekben a mennyezet fűtése a legpraktikusabb, így kellemesen felülről melegít minket a fűtőfólia (más néven fűtőfilm vagy fűtőszőnyeg). Egy rövid használat után annyira egységesen felmelegíti a teret, hogy észre sem fogjuk venni, hogy honnan érkezik a meleg.

Olyan helyiségekben, ahol nagyobb a szabad tér, vagy akár sokat vagyunk mezítláb, hasznos lehet az elektromos padlófűtés. Fürdőszobákban például kifejezetten kellemes, ha a talpunkat melegíti a padló. Ráadásul a padlófűtés esetében a magas páratartalom nem okoz gondot, míg a mennyzetfűtésnél az állandó magas páratartalom akadályozhatja a maximális hőleadást.

Falfűtés olyan helyiségekben érdemes leginkább használni, ahol sokat ülnek, vagy állnak az emberek. Például irodákban, ahol nincs túl sok bátor, és meleg közvetlenül éri az ott dolgozókat. Azoknál a szobáknál, vagy folyosóknál is hasznos lehet ahol a falfelületek nagyobbak, mint a padló. Ha a falakat nem takarja semmi, akkor nagyobb sugárzó felületet hozhatunk létre velük.

Tehát mielőtt nekikezdenénk a fűtőfóliák telepítésének, alaposan gondoljuk át, hogy milyen funkciója lesz az adott helyiségnek. Hol és mennyi időt fogunk benne eltölteni? Hány ember lesz általában ebben a helyiségben, milyen és mennyi bútort fogunk elhelyezni itt? Ha már megvan a fejünkben az adott szoba profilja, vagy eleve egy berendezett szobának a fűtését szeretnénk megoldani, akkor sokkal tisztább képünk lehet arról, hogy a fent említett szempontok szerint milyen telepítési móddal járunk a legjobban.