Stockholm időjárás

stockholm időjárás

Stockholm időjárása sokkal enyhébb, mint elsőre gondolnánk, vannak például olyan időszakok, mikor Stockholmban melegebb van, mint Magyarországon. A tél természetesen elég hideg, de nyáron akár még kánikula is előfordulhat. Az észak-európai városok között Stockholmban vannak a legmelegebb nyarak és az egyik leginkább napsütötte város.

Stockholm éves időjárás

Stockholm időjárás január

Január az egyik leghidegebb és legcsapadékosabb hónap Stockholmban. Az átlaghőmérséklet -1 és -3 C között alakul, de a hőmérséklet időnként akár -20 fok alá is süllyedhet. A hó általában nem okoz gondot, mert a városban gyorsan eltakarítják, és nem akadályozza a közlekedést. Mivel északi városról van szó, januárban a nappalok hossza elég rövid, 6-7 óra.

Stockholm időjárás február

Februárban a nappali átlaghőmérséklet -3 fok, általában max. -1 fokig megy fel a hőmérséklet napközben, éjszaka meg kb. -5 fok van. Február az egyik legszárazabb hónap, viszonylag kevés csapadékra lehet számítani hó vagy eső formájában. Február elején a nappalok hossza kb. 8 óra, a hónap végére már 10,5 óra.

Stockholm időjárás március

Március az utolsó téli hónap, de éjszakai fagyokra még lehet számítani. A nappali átlaghőmérséklet 0 fok körül alakul, napközben +3 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Márciusban a napsütéses órák száma napi 4 óra, és a nappalok hossza is fokozatosan növekszik, a hónap elején a nappalok 10,5 óra hosszúak, a hónap végén már a 13 órát is meghaladják.

Stockholm időjárás április

Áprilisban növekszik a napsütéses órák száma, a nappali csúcshőmérséklet 9 fok is lehet, az átlaghőmérséklet 5 fok körül alakul. Április az egyik legszárazabb hónap, időnként azért nem csak esőre de hóra is lehet számítani. A hónap elején a nappalok hossza 13 óra körül van, április végén már majdnem 16 órát van világos.

Stockholm időjárás május

Májusban már egész kellemes az időjárás Stockholmban, a nappali átlaghőmérséklet 11 fok körül alakul, délutánonként 16 fokig szökhet fel a hőmérséklet. Mivel a tavasz az egyik legszárazabb évszak Stockholmban, májusban sem kell túl sok csapadékra számítani, de alkalmanként havazhat a hónap elején. A nappali órák száma 16-ról 18-ra növekszik a hónap folyamán.

Stockholm időjárás június

Június az egyik legnaposabb hónap, és júniusban az év leghosszabb napja is. A nappali átlaghőmérséklet 16 fok körül várható, délutánonként a hőmérséklet 21 fok is lehet. Közepes mennyiségű csapadékra lehet számítani, Június az egyik legjobb hónap Stockholm meglátogatására, mert sokat van világos, kellemes az idő, és a város nincs még tele turistákkal.Booking.com

Stockholm időjárás július

Július a legmelegebb hónap Stockholmban és a legcsapadékosabb is. A nappali hőmérséklet 22 fok körül van, az éjszakai 13 körül. Július a legcsapadékosabb hónap, a csapadékos napok száma 15, de mivel a nap is sokat süt, így az eső általában nem tart túl sokáig. A bátrabbak akár még a tengerben is fürödhetnek, ugyanis júliusban a tengervíz hőmérséklete 16 fok körül van.

Stockholm időjárás augusztus

Augusztus a melegebb hónapok közé tartozik, a délutáni hőmérséklet 20 fok körül alakul, az éjszakai 13 körül. Sokat süt a nap, de esőre is lehet számítani, mert augusztus a második legcsapadékosabb hónap. A tenger hőmérséklete 17 fokos. A nappalok napról-napra rövidülnek naponta kb. 5 perccel.

Stockholm időjárás szeptember

Szeptemberben a nappali átlaghőmérséklet 15 fok, éjszaka 9 fokra hűl le a levegő. A napsütéses órák száma 7, de nappalok fokozatosan rövidülnek 14 óráról 11,5 órára szeptember alatt. Szeptember közepesen csapadékos hónapnak számít, 15 nap lehet eső.

Stockholm időjárás október

Stockholmban az október hűvösebb, délutánonként 10 fokra lehet számítani, de alkalmas a városnézésre. A nappalok folyamatosan rövidülnek, október végén már kevesebb mint 9 óra a nappali órák száma. Valamennyi esőre lehet számítani, de inkább október második felében, amikor időnként még hóesés is előfordulhat.

Stockholm  időjárás november

Novemberben elég hideg van, de általában még nincsen fagy, az átlaghőmérséklet 3 Celsius. November az egyik legsötétebb hónap decemberrel és januárral karöltve. A látogatók megtapasztalhatják a sötét hosszú téli éjszakákat. Mérsékelt esőre, időnként hóesésre lehet számítani.

Stockholm időjárás december

December a legsötétebb hónap, az év legrövidebb napján, december 21-én mindössze hat órán át van nappal. A nap 8 óra után kel fel, és délután 3-kor már napnyugta van.  Emellett december a harmadik leghidegebb hónap, napközben átlagosan 1 fok van, éjszaka pedig -3 fok. Mérsékelt hóesésre lehet számítani, időnként esőre is.

Ünnepnapok Svédországban