Időjárás Kalauz https://idojaraskalauz.hu időjárás, pontos idő Fri, 29 Apr 2022 05:46:56 +0000 hu hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.6 https://idojaraskalauz.hu/wp-content/uploads/cropped-idojaras_kalauz_favicon-32x32.png Időjárás Kalauz https://idojaraskalauz.hu 32 32 Anglia 6 legnaposabb városa https://idojaraskalauz.hu/anglia-6-legnaposabb-varosa/ Fri, 29 Apr 2022 05:46:56 +0000 https://idojaraskalauz.hu/?p=726 Az embernek a világ minden pontján szüksége van napfényre. Hihetetlennek tűnhet, de még a borús Angliában is találunk néhány derűsebb területet. Akár nyaralásra készülünk, akár hosszabb időre tervezünk, érdemes meglátogatni ezeket a vidékeket, hogy az ország új arcát is megismerhessük. S ha már túlságosan monoton az online nyelvtanulás angolul otthonról, akkor is kiruccanhatunk valamelyik hangulatos […]

The post Anglia 6 legnaposabb városa appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Az embernek a világ minden pontján szüksége van napfényre. Hihetetlennek tűnhet, de még a borús Angliában is találunk néhány derűsebb területet. Akár nyaralásra készülünk, akár hosszabb időre tervezünk, érdemes meglátogatni ezeket a vidékeket, hogy az ország új arcát is megismerhessük. S ha már túlságosan monoton az online nyelvtanulás angolul otthonról, akkor is kiruccanhatunk valamelyik hangulatos településre. Cikkünkben 6 ilyen várost mutatunk be.

 1. A napos Bognor Regis

A britek is szeretnek a tengerparton üdülni, s ezt Nyugat-Sussexben meg is tehetik. Éves szinten 1921 órában élvezhető itt a fény. Ha belegondolunk, hogy az északi részeken ez a szám esetenként csak 900 óra, megértjük, miért költözik ide sok brit állampolgár.

 1. Chichester városa

Szintén Nyugat-Sussex területén fekszik ez a település, mely színházi fesztiváljáról ismert. Napfényből 1920 óra jut neki. Érdemes élvezni a kellemes időjárást és körbenézni. Római maradványok, középkori falrészletek, s más történelmi épületek színesítik a településképet.

 1. Eastbourne

Kelet-Sussex gyöngyszeme 1900 órával kecsegtet. Ráadásul minden adott itt egy igazi nyaraláshoz: 4 km hosszú homokos partszakasz, golf- és teniszpályák, valamint természeti látványosságok. Népszerű is a britek körében.

 1. Hastings

A délkeleti szakaszon is találunk melegebb területeket. Ilyen a történelmi jelentőségű Hastings. A kastélyrom és a csodás óváros megtekintésének ötlete ígéretesebb, ha tudjuk, hogy évi 1871 is lehet a derűs órák száma.

 1. Plymouth

Ez a dél-angliai kikötő 1700 fényes órával büszkélkedhet. Történelmi jelentőségű, hiszen innen indultak Amerikába az első telepesek, azaz „zarándokok”. A település az egyik legjelentősebb haditámaszpont szerepét is betölti. Ez az oka, hogy a II. Világháború során sok bombatalálat érte.

 1. London

Meglepő, de London nem is olyan komor az ország több részéhez képest. 1500 órával büszkélkedhet, s nyaranta a hőmérséklet gyakran kúszik a húszas tartomány felső részébe. A központban – az épületeknek hála – pedig kimondott hőség is érzékelhető egyes napokon. Így a fényimádók Londont is fontolóra vehetik.

Összegezve: Bár Anglia nem egy mediterrán paradicsom, itt is vannak napsütéses városok. Elsősorban a tengerparti településekre igaz ez, de még London sem olyan búskomor, mint sokan gondolják. Cikkünkből 6 derűsebb vidéket ismerhettetek meg.

The post Anglia 6 legnaposabb városa appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Téli nosztalgia https://idojaraskalauz.hu/teli-nosztalgia/ Wed, 16 Feb 2022 10:21:33 +0000 https://idojaraskalauz.hu/?p=722 Február kétélű hónap. Egyfelől megújult lendülettel indulunk az új évbe, elvárásokkal telve, remélhetőleg teljesíthető újévi fogadalmakkal felvértezve. Általában szerepel ilyenkor listánkon az egészségesebb étkezés, a sok mozgás, egy új nyelv vagy hobbi megtanulása, és olvasás, olvasás, olvasás. Egyből beleugrunk a teendőkbe, a hátunk mögött karácsony szelleme támogat, az ünnepektől feltöltődve könnyen gyűrjük le az új […]

The post Téli nosztalgia appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Február kétélű hónap. Egyfelől megújult lendülettel indulunk az új évbe, elvárásokkal telve, remélhetőleg teljesíthető újévi fogadalmakkal felvértezve. Általában szerepel ilyenkor listánkon az egészségesebb étkezés, a sok mozgás, egy új nyelv vagy hobbi megtanulása, és olvasás, olvasás, olvasás. Egyből beleugrunk a teendőkbe, a hátunk mögött karácsony szelleme támogat, az ünnepektől feltöltődve könnyen gyűrjük le az új év elejét. Idén ez talán még inkább érvényes, hiszen mindannyian nagyon vártuk 2021 végét, az új évtől pedig valami jobbat, valami többet várunk.

 

Téli nehézségek

Másfelől viszont sötét, borongós téli hónapról van szó, ami jelenleg nem is igazán téli. Nincsen hó, javarészt esik az eső, és ha még olykor-olykor ki is süt a nap, a hideg miatt néhány óra sétálás után visszakívánkozunk a jó meleg szobába, egy forró tea és a könyveink mellé. A korlátozások miatt sajnos nem élvezhetjük a téli hónapok örömét. Nincsen síelés, nincsenek korcsolyapályák, az összes hangulatos, beülős hely pedig zárva tart. Így a karácsony izgalmainak elmúltával szinte üresnek tűnik mindaz, ami az előttünk álló télből hátra van.

Karácsony emléke

Milyen jó ilyenkor visszagondolni a karácsonyi időszakra. Hajlamosak vagyunk így januári, februári hidegek közepette nosztalgiázni, és elmerülni a sokak által legjobban várt téli időszak emlékeiben. Van jobb program, mint ülni a karácsonyfa fényei mellett és az egész éves hajtást követően nyakig elmerülni egy olvasmányban? Az elmúlt években egyre inkább megfigyelhető volt az a tendencia, hogy Magyarországon, vagy legalábbis a fővárosban, nem fehéren telik az ünnep. A régi telek 40-50 centis havazásai sajnos mára már csak vágyalomként maradtak meg, noha a közlekedés, a zökkenőmentes ügyintézés biztos örül ennek, a gyerekek és a gyerek-lelkű játékos felnőttek kevésbé. Talán kijelenthetjük, hogy ha az emberek 3 hónapon keresztül nem is szeretnének folyamatosan behavazva lenni, azt a karácsony körüli egy hetet szívesen töltenék hólapátolással a hangulatért cserébe.

Behavazott műfenyő

Míg a havas tájnak csak drukkolni lehet, addig a karácsonyfánkat szerencsére mi magunk meg tudjuk választani. Egy szép, havas műfenyő kárpótol akkor is, ha odakint nem hull nagy pelyhekben a hó. Gyönyörködhetünk a hófödte ágaiban, és az azokon lógó kedvenc díszeinkben, hangulatos fényekkel megvilágítva. Életünk legszebb karácsonyát varázsolhatjuk így a nappalink közepébe, akár egy forró kandalló mellé. Milyen jó is bent élvezni a hó látványát, miközben mellettünk ropog a tűz. Alig várjuk, hogy az idei karácsony elérkezzen, addig is ne felejtsünk el dekoráción gondolkozni, illetve odafigyelni a szeretteink évközben elejtett ajándék-vágyaira.

The post Téli nosztalgia appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
A képernyő után a kondiba! Hideg időben is lehet sportolni https://idojaraskalauz.hu/a-kepernyo-utan-a-kondiba-hideg-idoben-is-lehet-sportolni/ Wed, 13 Oct 2021 20:14:24 +0000 https://idojaraskalauz.hu/?p=714 Valószínűleg tudod, hogy ha izomtömeget szeretnél felszedni, akkor elegendő mennyiségű fehérjét kell fogyasztanod. De azt is tudtad, hogy a bevitelük akkor is ugyanolyan fontos, ha fogyni szeretnél? A jelenlegi tudományos tanulmányok ugyanis rámutatnak arra a tényre, hogy a magas proteintartalmú diéta az alacsony proteintartalmúval összehasonlítva nagyobb testzsír veszteséghez vezet. Nem függ a kortól és attól, […]

The post A képernyő után a kondiba! Hideg időben is lehet sportolni appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Valószínűleg tudod, hogy ha izomtömeget szeretnél felszedni, akkor elegendő mennyiségű fehérjét kell fogyasztanod. De azt is tudtad, hogy a bevitelük akkor is ugyanolyan fontos, ha fogyni szeretnél? A jelenlegi tudományos tanulmányok ugyanis rámutatnak arra a tényre, hogy a magas proteintartalmú diéta az alacsony proteintartalmúval összehasonlítva nagyobb testzsír veszteséghez vezet. Nem függ a kortól és attól, hogy húsevő vagy vegetáriánus vagy, a megfelelő mennyiségű minőségi fehérjeellátás prioritásaid egyike kellene, hogy legyen minden körülmények között, pláne, ha naponta 8-10 órát vagy többet is a számítógép előtt ülsz.

Kezdetben biztos többet mozogtál, de jött a home office, ami az egyébként is sok gép előtt töltött órát még megnövelte, nem beszélve arról, hogy már utazásra, sportolásra sincs úgy lehetőség, mint a vírushelyzet előtt. Te is azok közé az emberek közé tartozol, akik jelenleg sokat ülnek és keveset mozognak, esetleg nem figyelsz úgy a táplálkozásodra és esetleg fel is szedtél pár kilót? Ebben az esetben ez a cikk neked szól.

A sok szénhidrát gazdag junk food nem annyira tesz jót, viszont gyorsan meg lehet csinálni, finom, és nincs vele különösebb macera. Ugyanezeket a kellemes tulajdonságokat más gyors kajákban is megtalálhatod, viszont ezek fehérjében gazdagabbak. Csak pár percre kell felállnod a géptől, amíg összekeversz egy protein shake-et, bekapsz egy egészséges proteines finomságot vagy csinálsz valamilyen kását. Amennyiben az étkezéseid közé iktatsz be minden nap 1-2 ilyet is pl. minden reggel valami kását eszel kis aszalt gyümölccsel, magvakkal, kb. 2 hét alatt érezni fogod a hatását. A mennyiségekre azért figyelj. Ne egyél többet, mint azelőtt, csak kicsit másképpen. Eleinte csak 1-2 étkezést cserélj le, később levonhatod a következtetéseket és újratervezhetsz.

fehérjepor

Nekem az is bejött, hogy vettem otthonra egy TRX-et. Felfúrtam a falra, abba a szobába, ahol általában dolgozom. Eleinte 2x egy nap, fix időben, mostmár a munkámban minden closing down után felállok és nem sokat kb. 5 percet gyakorlatozom vele. Eleinte fura volt, de rengeteg videót találtam egész hasznos gyakorlatokkal. A hasam lement a kevés szénhidrát, sok fehérje étkezéstől. A bicepszem, a hátam és vállam meg a TRX-től formásabb lett. Nem sokkal több idő, beleegyeztethető a gépes melóba, ugyanúgy sokat ülök a gép előtt, de sokkal jobban nézek ki és jobban is érzem magam. Pl. nincs kajakóma.

Jegyezzünk meg egy nagyon fontos dolgot – teljesen mindegy, hogy végül is milyen diétába kezdesz. Mindig két ellentétes parton mozgunk – ez pedig az energia-felvétel és energia-leadás. Az összes többi már alapvető matematika. Ha szeretnél felszedni, akkor a bevitelnek magasabbnak kell lennie, mint a leadásnak. Ha meg akarod tartani a súlyodat, akkor ebben az esetben a mérlegnek egyensúlyban kell lenni. Viszont ha fogyni szeretnél, akkor a leadásnak kell nagyobbnak lennie, mint a felvételnek. A diéták ebből az egyszerű koncepcióból indulnak ki és azon alapulnak, hogy csökkentik a felvett kalóriamennyiséget és ezzel a testsúly csökkenéséhez vezetnek. Azonban a proteinek ebben az eljárásban megingathatatlan helyet foglalnak el:

 1. A magas fehérjetartalmú diéta elegendő építőelemet –
 2. aminosavakat
 3.  nyújt, amelyekre testednek szüksége van az izomtömeg építéséhez és fenntartásához. Minél több izomtömeggel rendelkezel, annál több kalóriát égetsz el a nap folyamán. Nem is beszélve arról, hogy a fizikailag erőteljesebb egyén sokkal magasabb teljesítményre képes, és ezzel nagyobb energia-leadást tud elérni.
 4. Összehasonlítva más makrotápanyagokkal (szénhidrátokkal, zsírokkal
 5. ) a fehérjéknek van a legmagasabb termikus hatásuk. Ez azt jelenti, hogy a fehérjék formájában felvett összes kalóriamennyiségből egészen 25 – 30 százalék felhasználódik az emésztés során. Összevetve az 5 százalékkal (zsírok), illetve a 10 – 15 százalékkal (szénhidrátok) jelentős különbségről van szó.
 6. A tanulmányok azt is kimutatják, hogy a magas proteintartalmú diéta segít az étvágy elnyomásában, és hosszútávon fenntarthatóbb, mint más diéta típusok. És minden táplálkozási szaktanácsadó megmondja, hogy a legjobb diéta az, amelyben kitartó tudsz maradni.
 7. A fehérjék segítenek a fogyásban azzal is, hogy a vércukorszintet megtartják a normál tartományban, aminek köszönhetően a farkaséhség rohamok nem támadnak le olyan gyorsan, különösen a csökkentett kalória-bevitel időszakában.

Mire gondoltunk, amikor a magas proteintartalmú diétáról beszélünk?

Ez megközelítőleg 1.3 – 2.3 gramm fehérje fogyasztás testtömeg-kilogrammonként. Más szavakkal a napi kalória-bevitel megközelítőleg 25 – 45 százalékát a fehérjék teszik ki. Ez a  skála abból adódik, hogy figyelembe vesszük az adott egyén fizikai aktivitását, valamint a testfelépítését és céljait. Abban az esetben, ha Te egy rendszeresen edző egyén vagy, esetleg agresszívabb fogyással próbálkozol (a szokásos napi kalória-bevitel csökkentése legalább 20 százalékkal), akkor a napi ajánlott fehérjebevitel felső határán kellene mozognod. A többieknek ebben a tekintetben nem kell, hogy ilyen szigorúaknak lenni.

Milyen élelmiszerek a minőségi fehérjék legjobb forrásai? És egyáltalán, mi is a minőség legfontosabb mutatója? Az, hogy tartalmazza az összes aminosavat, melyet testünk önmagában nem képes előállítani, mégpedig elegendő mennyiségben. Részesítsd előnyben azokat a fehérjéket, amelyek könnyen emészthetők, és így emésztőrendszerünk által teljesen felszívódnak. A bőséges kínálatból választjuk a: tojást, tejsavó proteint, marhahúst, halakat és a tenger gyümölcseit (különösen a lazac, makréla, szardínia, garnélarák), csirkehúst. Tekintettel arra, hogy bizonyára vannak köztetek olyanok, akik a vegetáriánus, vegán vagy plant-based táplálékot részesítik előnyben, nekik is választottunk: proteinek (szója vagy borsó), szójatermékek (tempeh, tofu), hüvelyesek, bulgur, quinoa, magvak (chia, kender, tökmag, napraforgó). Ezeket mind megtalálod a namaximum.hu oldalon.

Reméljük, hogy egy kicsit megnyitottuk az ajtót a hatékony fogyás világába, és szorítunk, hogy elérd  álmaid alakját, és ehhez hozzájárulnak a mi, Szlovákiában gyártott, megfelelő minőségű és szeretettel készített termékeink is.

The post A képernyő után a kondiba! Hideg időben is lehet sportolni appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Mikor kezdődik az ősz? https://idojaraskalauz.hu/mikor-kezdodik-az-osz/ Sun, 29 Aug 2021 13:24:00 +0000 https://idojaraskalauz.hu/?p=699 Iskolakezdés, színes, hulló falevelek, egyre hűvösebb idő és egyre több eső. Ez az ősz. Mikor van az ősz kezdete, mi az ősz első napja? Az ősznek több első napja is van attól függően, hogy naptári vagy csillagászati szempontból vizsgáljuk. Illetve az is befolyásolja, hogy a föld északi vagy déli féltekét nézzük. Ősz kezdete az föld […]

The post Mikor kezdődik az ősz? appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Iskolakezdés, színes, hulló falevelek, egyre hűvösebb idő és egyre több eső. Ez az ősz. Mikor van az ősz kezdete, mi az ősz első napja?

Az ősznek több első napja is van attól függően, hogy naptári vagy csillagászati szempontból vizsgáljuk.

Illetve az is befolyásolja, hogy a föld északi vagy déli féltekét nézzük.

Ősz kezdete az föld északi féltekén

Meteorológiai ősz /naptári ősz első napja: szeptember 1 a föld északi féltekén, így Magyarországon is.

Csillagászati ősz első napja: szeptember 23 a föld északi féltekén, így Magyarországon is.

A csillagászati ősz az őszi napéjegyenlőség napján kezdődik.

 

Ősz kezdete az föld déli féltekén

A föld déli féltekén eltérő időpontokban kezdődik az ősz.

A föld déli féltekén a naptári ősz első napja március 1.

A föld déli féltekén a csillagászati ősz első napja március 21.

The post Mikor kezdődik az ősz? appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
11 spanyol szuvenír – ezt vedd Spanyolországban https://idojaraskalauz.hu/11-spanyol-szuvenir-ezt-vedd-spanyolorszagban/ Thu, 15 Jul 2021 14:19:51 +0000 https://idojaraskalauz.hu/?p=680 A külföldi utazáshoz hozzátartozik a szuvenír vásárlás, ajándékba, vagy magunknak emlékbe. Mit érdemes Spanyolországban vásárolni? Ebben szeretnénk segíteni, összeválogattuk a legjobb spanyol szuvenír ötletek. Spanyol szuvenír ötletek Barcelona Barcelona az egyik legnépszerűbb uticél Spanyolországban, ami Katalóniában van. Katalóniának saját nyelve, kultúrája, történelme, hagyományai, kormánya és parlamentje is van és szeretnének teljesen függetlenedni Spanyolországtól, de jelenleg […]

The post 11 spanyol szuvenír – ezt vedd Spanyolországban appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
A külföldi utazáshoz hozzátartozik a szuvenír vásárlás, ajándékba, vagy magunknak emlékbe. Mit érdemes Spanyolországban vásárolni? Ebben szeretnénk segíteni, összeválogattuk a legjobb spanyol szuvenír ötletek.

Spanyol szuvenír ötletek Barcelona

Barcelona az egyik legnépszerűbb uticél Spanyolországban, ami Katalóniában van. Katalóniának saját nyelve, kultúrája, történelme, hagyományai, kormánya és parlamentje is van és szeretnének teljesen függetlenedni Spanyolországtól, de jelenleg még hivatalosan Spanyolországhoz tartozik. Turistaként ennek annyiból van jelentősége, hogy bár Barcelonában is árulnak tipikus spanyolos szuveníreket, de ha Barcelonában járunk, akkor inkább olyan ajándékot vegyünk, ami erre a régióra jellemző.

Barcelona időjárás, tenger hőmérséklet

Gaudi ajándéktárgyak

Gaudi neve összefort Barcelonával, meglepő, színes, eredeti stílusban készült épületei mindenkit magával ragadnak. Mi idézhetné fel jobban a barcelonai életérzést, mint egy Gaudi stílusban készült ajándéktárgy, ami a lakás dísze lehet.

gaudi szuvenír

Porrón

A porrón egy speciális bortartó kancsó, aminek van egy kis csőre. Ennek az a célja, hogy egyszerre többen is tudjanak inni belőle, anélkül, hogy a szájukhoz érintenék.

porrón, bortartó kancsó

Katalóniából származik, de egész Spanyolországban elterjedt. Borszeretők és bulizók számára frappáns ajándék lehet. Ha ilyen kancsóból szolgáljuk fel a bort, mikor meghívjuk barátainkat egy élménybeszámolóra, garantált lesz a jó hangulat. Mivel törékeny, ezért a szállításnál vigyázzunk rá.

Spanyol szuvenír ötlet Madrid

Madris Spanyolország fővárosa, és itt is sok látnivaló van.

Madrid időjárás

Csokoládé

Madridban az egyik legnépszerűbb érdekesség a churros con chocolate. A churros egy hosszúkás fánkrúd, amit sűrű forró csokiba mártanak. Ehhez a forró csokihoz lehet alapanyagot vásárolni táblás csoki formájában.

churros csoki

Alpargata

Az Alpargata egy spanyol vászoncipő, ami rengeteg féle színben kapható.

alpargata spanyol vászoncipő

Kék bor

Spanyolország híres a borairól, de ha valami igazán különleges szuvenírt szeretnél, akkor vásárolj kék bort. Nem, nem írtam el, nem vörösbort akartam írni, hanem kék bort. A kék bort egy fiatalokból álló spanyol startup fejlesztette ki, és Gik Blue! néven árulják.

Spanyol szuvenír Valencia

Paella serpenyő

Paella az egyik legismertebb spanyol étel, még paella világnap is van! A paella Valenciából származik, és arról a lapos serpenyőről kapta a nevét, amiben készítik. Ha szeretnéd otthon is felidézni a spanyol ízeket, egy ilyen paella serpenyő jól fog jönni.

paella serpenyő

Spanyol szuvenír Malagából

Malaga bor

A mazsolaszőlőből készült édes és erős Malaga-bor hasonlít a mi aszúnkra.

Malaga időjárás

malaga bor

Spanyol szuvenírek Andalúziából

Legyező

Spanyolországban szép színes legyezőket lehet kapni, ami nem csak dekoráció, de a hétköznapi életben is használják hőségben a legyezővel hűtik magukat. Nem csak a spanyol nyaralás alatt jöhet jól egy ilyen legyező.

10 tipp hőség ellen a nagyvilágból

legyező

Olívaolaj, olívabogyó

Spanyolország az egyik legnagyobb olívatermelő, ha jó minőségű olívaolajat szeretnél, akkor helyben meg tudod vásárolni, ugyanúgy a olajbogyót is.

olívabogyó

Sherry

Az egyik legismertebb spanyol borászati termék a sherry, a Jerez környékén termő szőlőből készített likőrbor.

sherry

Turrón

A turrón egy nugát, amit méz, tojásfehérje és mandula vagy egyéb magvak felhasználásával készítenek.  Ma már rengeteg féle ízesítéssel lehet kapni, van marcipános, csokis, kókuszos stb. A turrónnal nem nagyon lehet mellélőni, és azért is nagyon különleges, mert Magyarországon nem nagyon lehet kapni, maximum házilag készíteni. Turrón receptet ide kattintva találsz.

turron

Nézd meg ezt is:

5 tipp szuvenír vásárláshoz

The post 11 spanyol szuvenír – ezt vedd Spanyolországban appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Leégés megelőzése – 9 hasznos tipp https://idojaraskalauz.hu/leeges-megelozese-9-hasznos-tipp/ Mon, 12 Jul 2021 11:03:19 +0000 https://idojaraskalauz.hu/?p=634 Mindenki égett már le legalább egyszer, és senki nem szeretné ezt újra átélni. A napégés kellemetlen és fájdalmas, a nyaralást is tönkre tudja tenni, ráadásul az egészségre is rossz hatással van, hosszabb távon akár bőrrákot is okozhat. Éppen ezért a legjobb a leégés megelőzésére törekedni. Ehhez adunk most tippet. Leégés megelőzése – 9 hasznos tipp […]

The post Leégés megelőzése – 9 hasznos tipp appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Mindenki égett már le legalább egyszer, és senki nem szeretné ezt újra átélni. A napégés kellemetlen és fájdalmas, a nyaralást is tönkre tudja tenni, ráadásul az egészségre is rossz hatással van, hosszabb távon akár bőrrákot is okozhat. Éppen ezért a legjobb a leégés megelőzésére törekedni. Ehhez adunk most tippet.

Leégés megelőzése – 9 hasznos tipp

Kerüld a napot és 10 és 16 óra között

A nap káros, bőröregítő hatása délelőtt 10 és délután 4 között a legerősebb, ezért ilyenkor javasolt kerülni a napot. Nyaraláskor ezt nem olyan egyszerű megoldani, hiszen ki akar egész nap a szállodában ücsörögni, de a napozást lehet későbbre is tenni. Tarthatunk egy sziesztát, mint a spanyolok, ilyenkor kipróbálhatunk egy jó éttermet, vagy ez az időszak lehet a gyerekeknek a kütyü időszak, amikor nyomkodhatják kicsit a telefont.

Keresd az árnyékot

Bár az árnyékban sem vagyunk teljes biztonságban a naptól, de azért sokat jelent, ha nem a tűző napon vagyunk, hanem árnyékban. Városnézésnél az árnyékos oldalon sétálj, ha beülsz egy étterem teraszára ott is árnyékos helyett válassz. Ha strandra mész, akkor készülj fel, hogy tudj magatoknak árnyékot csinálni. Nem szabad arra számítani, hogy majd csak találunk árnyékos helyet. Vigyél napernyőt vagy uv szűrős strand sátrat, amik jó szolgálatot tehetnek.

árnyék strandon

Öltözködéssel védekezz a leégés ellen

A nagy melegben szívesebben szabadulnánk inkább a ruháktól, de a leégés egyik legjobb ellenszere, ha olyan ruhákat viselünk, ami a lehető legtöbbet takarja. Ezt kevesen tudják, de a sötétebb színű, mintás ruhák kevésbé engedik át az UV sugarkat, de már lehet kapni UV szűrős pólókat is. Az érzékeny bőrűeknek érdemes ilyet beszerezni.

Viselj kalapot!

A kalap nem csak a leégést, de a napszúrást is segít megelőzni. Minél szélesebb karimájú a kalap, annál jobban árnyékol. Akik kopaszodnak, azok számára meg különösen javasolt sapka vagy kalap viselése, mert elég kellemetlen, mikor az embernek a fejtetője ég le.

Hordj UV szűrős napszemüveget!

A napszemüveg divatos is, és megvédi a szemet és a szem környéki bőrt a nap káros hatásától.

napszemüveg viselése

Használj napvédő krémet!

Használj mindig napvédő krémet, ne csak akkor amikor úgy érzed, hogy éget a nap. Felhős időben is le lehet égni. Legalább 15 perccel az előtt kend be magad, hogy napra mennél, mert a fényvédő krémek csak ennyi idő után kezdenek hatni.

Ha strandon, vízparton vagy, akkor vízálló naptejet használj. Azt se felejtsd el, hogy a két óránként újra be kell kenni magadat!

Az autóban is le lehet égni

Az üveg általánosságban jól szűri az UVB sugárzást, de az UVA-t átengedi. Az autók szélvédőjét általában olyan üvegből készítik, ami véd az UVB és UVA sugárzás ellen, de az oldalsó ablakokat, hátsó ablakot, és a napfénytetőt nem. Ezért a kocsiban javasolt ruhával takarni magunkat és fényvédő krémet használni. Van lehetőség UV védő fóliát rakatni az ablakokra.

A buszok és repülők ablakai általában szintén átengedik az UVA sugárzást, ezért itt is gondolni kell a megfelelő védelemre.

Leégés megelőzése belsőleg

Nem csak külsőleg, hanem belsőleg is lehet védekezni a leéégés ellen.

Fogyassz elegendő folyadékot

A megfelelő folyadékfogyasztás minden évszakban fontos, de a nyári melegben különösen. A megfelelő hidratáltság belülről védi szervezetünket a leégéstől. Rendszeresen igyunk, ha városnézésre megyünk, akkor mindig legyen nálunk víz. A cukros üdítőket és az alkoholt jobb kerülni, a tiszta víz a legjobb szomjoltó és hidratáló, de ha valami különlegesebbre vágysz, házilag is készíthetsz ízesített vizeket, Néhány természetes hozzávalóval például uborka, menta, gyömbér stb. finom és egészséges szomjoltó készülhet.

uborkás víz

Omega-3 zsírsav

Az Omega-3 zsírsav fokozza bőrünk ellenálló képességét a napsugarakkal szemben így fogyasszunk omega 3 zsírsavat tartalmazó ételeket, mint például az olívaolaj, áfonya, tonhal, lazac. Tengerparti nyaraláshoz amúgy is hozzátartozik az halvacsora, de akár otthon is készíthetsz például citromos lazacot.

Olvasd el ezt is!

10 tipp hőség ellen a nagyvilágból!

The post Leégés megelőzése – 9 hasznos tipp appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Utazás idézetek – 20 inspiráló idézet képekkel https://idojaraskalauz.hu/utazas-idezetek-20-inspiralo-idezet-kepekkel/ Sat, 10 Jul 2021 20:59:02 +0000 https://idojaraskalauz.hu/?p=644 Utazni mindenki szeret, kikapcsolódni, új helyeket felfedezni, megismerni. Mit gondolnak az utazásról az írók, költők, híres emberek? Kiderül a 20 leginspirálóbb utazással kapcsolatos idézetból! Utazás idézetek Az okos ember számára a legjobb képzés az utazás. Goethe Ha valami jó történik: utazz el és ünnepelj! Ha valami rossz történik: utazz el és felejtsd el! Ha nem […]

The post Utazás idézetek – 20 inspiráló idézet képekkel appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Utazni mindenki szeret, kikapcsolódni, új helyeket felfedezni, megismerni. Mit gondolnak az utazásról az írók, költők, híres emberek? Kiderül a 20 leginspirálóbb utazással kapcsolatos idézetból!

Utazás idézetek

Az okos ember számára a legjobb képzés az utazás.

Goethe

utazás idézet, okos ember

Ha valami jó történik:
utazz el és ünnepelj!
Ha valami rossz történik:
utazz el és felejtsd el!
Ha nem történik semmi:
utazz el és gyűjts élményeket!

utazás idézet jó történik

Az utazások visszavezetnek magunkhoz.

Albert Camus

utazás idézet, visszavezet

A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.

Szent Ágoston

Minden évben menj el legalább egy olyan helyre, ahol korábban még soha nem jártál.

Dalai láma

utazás idézet, minden évben

Sokkal jobb egyszer látni valamit személyesen, mint ezerszer hallani róla szóban.

utazás idézet, személyesen látni

A családunkban nem éveket tartjuk számon, hanem az élményeket. A kor csak a bornál és a sajtnál számít.

John Goddard

Azért indulok el mindig egy nagy útra, hogy bennem is elinduljon valami.

Cholnoky Jenő

Ha az lenne a sorsunk, hogy egy helyben maradjunk, akkor nem lábaink, hanem gyökereink lennének.

Rachel Wolchin

Az utazás nem arról szól, hogy mit nézünk meg, hanem inkább arról, amit közben átélünk.

Nicholas Sparks

utazás idézet, átélünk

Imádok utazni, de utálok megérkezni.

Albert Einstein

Soha ne utazz el olyan emberrel, akit nem szeretsz!

Hemingway

utazás idézet, nem szeretsz

Senki sem jön úgy vissza egy utazásról, mint ahogy elment.

Graham Green

utazás idézet visszajön

Ne azt mondd, mennyire művelt vagy, hanem azt, hogy mennyit utaztál.

Mohamed Próféta

Mindenhol jó, de legjobb útközben.

Földvári András

utazás idézet, mindenhol jó

Ha utazni szeretnél, megtalálod a módját. Csak elég találékonynak kell lenned.

Tamara Ireland Stone

Még nem jártam mindenhol, de már a listámon van.

Susan Sontag

utazás idézet, mindenhol

Az utazás nemcsak az elmét csiszolja, hanem időnként azzal a következménnyel jár, hogy az ember furcsa ismeretségekre tesz szert.

Agatha Christie

Ha utazol, s megismered a világ kultúráit, szűkebb hazád olyan tisztán ragyog majd előtted, hogy látó ember leszel.

Polgár Ernő

Az utazás haszna, hogy kordában tartsuk a képzelődést a valósággal. Ahelyett, hogy azon gondolkoznánk, a doglok milyenek lehetnek, lássuk azt, amilyenek valójában.

Samuel Johnson

Melyik utazás idézet a kedvenced?

The post Utazás idézetek – 20 inspiráló idézet képekkel appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
5 tipp szuvenír vásárláshoz https://idojaraskalauz.hu/5-tipp-szuvenir-vasarlashoz/ Mon, 05 Jul 2021 12:21:00 +0000 https://idojaraskalauz.hu/?p=639 A nyaraláshoz, utazáshoz hozzátartozik, hogy szuvenírt vásárolunk akár magunknak emlékként, akár a családunknak, barátainknak ajándékba. Ahhoz, hogy ne felesleges pénzkidobás legyen a szuvenír vásárlás, érdemes több dologra is figyelni, és kikerülni a szuvenír vásárlás csapdáit. Hogyan vásároljunk szuvenírt? Javasolt előre átgondolni, hogy mi is a célunk a szuvenír vásárlással. Van aki, azért szeretne egy emléktárgyat, […]

The post 5 tipp szuvenír vásárláshoz appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
A nyaraláshoz, utazáshoz hozzátartozik, hogy szuvenírt vásárolunk akár magunknak emlékként, akár a családunknak, barátainknak ajándékba. Ahhoz, hogy ne felesleges pénzkidobás legyen a szuvenír vásárlás, érdemes több dologra is figyelni, és kikerülni a szuvenír vásárlás csapdáit.

Hogyan vásároljunk szuvenírt?

Javasolt előre átgondolni, hogy mi is a célunk a szuvenír vásárlással.

Van aki, azért szeretne egy emléktárgyat, hogy ha ránéz, akkor emlékeztesse az útra. Erre a célra tökéletesen alkalmas egy kisebb tárgy, főleg ha sokat utazunk, mert akkor nagyon gyorsan megtelhet a lakás.

Vannak, akik kifejezetten rosszul vannak a lakásukban a sok emléktárgytól, amik porosak lesznek, takarítani kell őket stb. Számukra jó választás lehet egy olyan szuvenír, ami idővel “eltűnik”, mint például valamilyen helyi étel, ital vagy szappan. Ezek azért jók, mert hozunk is valamit, de mégsem foglalja évtizedekig a helyet a lakásban, mert megesszük, megisszuk, elhasználjuk.

Vannak, akik hencegni szeretnének a barátok, rokonok előtt, ezért a lakásukba jól látható helyre kirakják a szuveníreket, hogy a vendégek számára egyértelmű legyen, hogy ők milyen helyeken jártak már. Ilyen célra lehet nagyobb méretű látványos szuveníreket vásárolni.

A legjobb szuvenír pedig az, amit, akár otthon is megvásárolnánk. Mert ez azt jelenti, hogy számunkra valóban hasznos termék, és nagy valószínűséggel használni is fogjuk. Ez lehet egy például egy lakáskiegészítő, ruhadarab, ékszer stb.

Szuvenír ajándékba

szuvenírek

Ha nem magunknak, hanem ajándékba vásárolunk, akkor mint minden ajándék vásárlásnál gondoljunk arra, akit megajándékozni szeretnénk.

Ha valaki gyűjti a hűtőmágneseket, biztos örülni fog egy újabbnak, de ha valakiről tudjuk, hogy ki nem állhatja, akkor ne vegyünk egyet csak azért, mert az volt a legegyszerűbb. Ha valaki nem szereti a porfogókat a lakásába, akkor neki inkább valami helyi ételspecialitással kedveskedjünk, ami nem fogja a helyet foglalni.

A szuvenír vásárlás csapdája

Külföldön nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy feleslegesen vásárolunk dolgokat. Ennek több oka is van.

Az egyik, hogy nyaralás alatt általában jobban elengedjünk magunkat, könnyebben költünk, hiszen mikor költsünk, ha nem a nyaraláson.

A másik ok, pedig hogy van bennünk egy olyan érzés, hogyha ezt most nem veszem meg, akkor később már nem lesz rá lehetőségem, hiszen hazautazom, és mi lesz ha utána évekig bánni fogom, hogy elszalasztottam a lehetőséget.

5 tipp szuvenír vásárláshoz

1 Gondold át, hogy milyen célból szeretnél szuvenírt vásárolni!

2. Határozz meg egy keretet előre, hogy mennyit szánsz emléktárgyakra, és tartsd hozzá magad!

3. Mérd fel, hogy súlyban és térfogatban mennyi szuvenírt tudsz hazavinni. Mennyi fér bele a bőrödbe, a csomagtartóba, mennyit tudsz felvinni a repülőre!

4. Lépj túl a lemaradástól való félelem érzésén! Hidd el, ez az esetek 99%-ban csak az adott pillanatban nehéz. Amikor ott állsz a boltban, akkor tényleg nagyon nehéz tud lenni, hogy két váza is tetszik, és úgy érzed nem tudnál élni nélkülük, de egy héttel később már arra sem fogsz emlékezni, hogy hogy nézett ki az a másik váza, amit otthagytál a boltban.

5. Képzeld el a lakásodban a tárgyat, amit meg akarsz venni! Ha magadnak vásárolod, képzeld el, hogy hol lesz a helye a lakásban, mikor fogod használni, milyen gyakran fogod használni. Van sok olyan tárgy, amiknek van valódi funkciójuk, hasznosak, de vajon Te fogod-e használni. Például egy sonkatartó, nagyon is hasznos lehet egy étteremnek, ahol frissen szeletelt sonkát szolgálnak fel. De a Te panellakásodban is az lesz? Hányszor fogja a gyerek viselni a sombrerót?

The post 5 tipp szuvenír vásárláshoz appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Esővízgyűjtés házilag https://idojaraskalauz.hu/esovizgyujtes-hazilag/ Wed, 30 Jun 2021 10:05:00 +0000 https://idojaraskalauz.hu/?p=585 A víz egyre nagyobb érték, nincs ez másként az esővízzel sem. Az értékre pedig vigyázni kell, jól kell gazdálkodni vele. Egy átlagos, negyven négyzetméteres tetőről akár 1 köbméter esővíz is felfogható, amit kár lenne hagyni elfolyni. Ismerd meg Te is, hogyan lehet az esővízgyűjtést házilag megoldani. Miért éri meg gyűjteni az esővizet? Pénzt spórolhatunk vele, […]

The post Esővízgyűjtés házilag appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
A víz egyre nagyobb érték, nincs ez másként az esővízzel sem. Az értékre pedig vigyázni kell, jól kell gazdálkodni vele. Egy átlagos, negyven négyzetméteres tetőről akár 1 köbméter esővíz is felfogható, amit kár lenne hagyni elfolyni. Ismerd meg Te is, hogyan lehet az esővízgyűjtést házilag megoldani.

Miért éri meg gyűjteni az esővizet?

 • Pénzt spórolhatunk vele, hiszen kevesebb vezetékes vizet kell használni a locsoláshoz.
 • Kevesebb ivóvizet kell locsolásra “pazarolni”.
 • A növények számára kedvező az esővíz.
 • A legnagyobb hőségben locsolási tilalmat szoktak bevezetni, így ilyenkor a saját esővíz készletünkből tudunk továbbra is locsolni.

Esővízgyűjtés házilag

Több módszer is létezik az esővíz gyűjtésére, vannak egyszerűbb és drágább, módszerek.

Legegyszerűbb módszer

A legegyszerűbb módszer az esővíz gyűjtésére, ha egy hordót vagy egy esővízgyűjtő tartályt raksz az ereszcsatorna alá, ahova a tetőről befolyik az esővíz.

Ennek a módszernek az előnye, hogy tényleg nagyon egyszerű, az egyik legolcsóbb módszer az esővíz gyűjtésére. Ezen kívül már sokféle esővízgyűjtő tartályt gyártanak, és mi is belevihetjük a kreativitásunkat, így a kert dísze lehet.

De hátrányai is vannak ennek a megoldásnak. Egy ilyen tartály gyorsan megtelik, és ha a felesleges víz kifolyik az a ház fala mellett fog elfolyni, ami károsíthatja a falszerkezetet.

Ez ellen az jelenthet megoldást, ha több hordót sorba kötünk.

esővízgyűjtés hordók összekötése

Másik hátránya, ha nyitott a rendszer, akkor a szabadon lévő víz szúnyogkeltetővé válik, és a madaraknak is veszélyes lehet, mert a víz odacsalogatja őket, de előfordul, hogy belefulladnak.

A vizet kinyeri sem olyan egyszerű ezekből az edényekből, leginkább arra alkalmasak, hogy locsolókannába átmerjük az esővizet belőle és úgy locsoljunk. Ehhez segítség, ha csapot szerelünk a tartályra és egy talpazatra helyezzük.

talpazat esővízgyűjtőhöz

Túlfolyásgátlós esővízgyűjtő

Ebben az esetben az ereszcsatorna és az esővízgyűjtő tartály között egy túlfolyásgátló van, és ha a hordók megteltek, akkor az esőcsatornán folyik le a felesleges víz.

túlfolyásos esővízgyűjtő

Legprofibb módszer esővízgyűjtésre

A legprofibb módszer az esővíz gyűjtésére, ha egy esővízgyűjtő tartályt ásunk a földbe. Ezzel elég sok munka van, hatalmas gödröt kell ásni a kertbe, hogy a tartályt a föld alá tudjuk helyezni, viszont ha elkészül, nem foglal helyet, láthatatlan. Ahhoz, hogy fel tudjuk használni az összegyűjtött esővizet szükség lesz még egy szivattyúra is.

esővízgyűjtő tartály földbe ásva

The post Esővízgyűjtés házilag appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
10 tipp hőség ellen a nagyvilágból https://idojaraskalauz.hu/10-tipp-hoseg-ellen-a-nagyvilagbol/ Tue, 22 Jun 2021 17:19:43 +0000 https://idojaraskalauz.hu/?p=565 Hogyan védekezzek a hőség ellen? A nagy hőség, főleg ha sokáig tart, megterheli a szervezetünket, ami nem csak a közérzetünket rontja, hanem az egészségre is káros lehet. Ezért fontos a megfelelő védekezés hőség ellen. Számos olyan ország van, ahol már évszázadok óta harcolnak a hőséggel, és már akkor is meg tudták oldani, amikor légkondicionáló berendezés […]

The post 10 tipp hőség ellen a nagyvilágból appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>
Hogyan védekezzek a hőség ellen? A nagy hőség, főleg ha sokáig tart, megterheli a szervezetünket, ami nem csak a közérzetünket rontja, hanem az egészségre is káros lehet. Ezért fontos a megfelelő védekezés hőség ellen. Számos olyan ország van, ahol már évszázadok óta harcolnak a hőséggel, és már akkor is meg tudták oldani, amikor légkondicionáló berendezés még nem is létezett. Ezekből a hőség elleni praktikákból válogattunk.

10 tipp hőség ellen a nagyvilágból

Sombrero

Mexikóról mindenkinek a sombrero a széles karimájú kalap jut először eszébe. Ennek a kalapnak a célja, hogy védje az embert az erős napsütéstől. Ha neked nincs sombrerod, akkor bármilyen kalap, fejfedő, sapka hasznos lehet a hőség elleni védekezésben.

sombrero mexico

Öltözködés

Sokan úgy próbálják túlélni a kánikulát, hogy megszabadulnak a lehető legtöbb ruhájuktól, de nem feltétlenül ez a legjobb módszer. Ha könnyű, laza szövésű, természetes anyagból készült ruhát, lehetőleg világos színűt, akkor kevésbé lesz meleged. Nem véletlenül hordanak az arab férfiak is hosszú fehér ruhát. A testet takaró ruha a leégés megelőzésében is segít.

arab ruha

Legyező

A legyezőt már az ókorban is használták hűsítésre, a mediterrán országokban és a távol-keleten ma is gyakran használt kiegészítő. A spanyoloknál nem véletlenül lett a legyező a flamenco tánc egyik kelléke, a nagy hőséget legyező segítségével próbálják az emberek elviselhetőbbé tenni. Egyszerű és nagyszerű eszköz, ha nincsen legyeződ, akár egy újság is megteszi.

legyező

Árnyékolás

Ahhoz, hogy a lakásunkat is elviselhetőbbé tegyük a nagy hőségben, az árnyékolás az egyik legjobb eszköz. Egy sötétítő függöny is segíthet, de a legjobb hatást úgy lehet elérni, ha kívülről árnyékoljuk az ablakokat, és a nap nem éri közvetlenül az ablak üveget.

Ehhez az olaszok és a spanyolok is spalettákat szoktak alkalmazni. Ami nem csak a nyári hőségtől véd, de télen is jó szolgálatot tesz, mint hőszigetelő.

spaletta Olaszország

Tarts siestát

A siesta spanyol találmány, onnan terjedt át a többi országba. Amikor a legnagyobb hőség van, azaz koradélután, a spanyolok inkább nem mennek sehova, hanem otthon hűsölnek. Ez nem azért alakult így, mert lusták lennének, hanem mert tényleg akkora a hőség, hogy máshogy nem lehet elviselni. Cserébe este élik az életüket, mikor már elviselhetőbb az idő. Amikor Magyarországon hőségriadó van, itt is azt javasolják, hogy 11 és 15 óra között ne menjünk a napra.

siesta

Igyál meleg teát

A hőség elleni védekezésben nagyon fontos a megfelelő folyadék fogyasztás. Sokakn egy jéghideg limonádét vagy sört gurítanának le. Alkohol a nagy hőségben inkább kerülni kell, és a hideg italok helyett jobb ha egy meleg teát kortyolgatsz el, mint az arabok.

meleg tea hőség ellen

A szánkban is megtalálható TRPV1 hőérzékelő receptorok jelzést küldenek az agyba, ha forrót érzékelnek, az agy pedig ennek ellensúlyozására kiadja a parancsot az izzadás fokozására. Az izzadás a szervezet természetes hűtőmechanizmusa, és az izzadság párolgásával (ami hőt von el a környezetéből) csökkenti a test hőmérsékletét. Ebben az esetben kicsit túl is reagálja a dolgot, és jobban rákapcsolja a hűtést, mint amennyi fűtést a testünknél melegebb folyadék bevitele jelentene. A végeredmény így az, hogy a forró tea tényleg lehűt.

Egyél könnyű ételeket

A nagy hőségben nem kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, érdemes kerülni az erős, csípős fűszereket is mert fokozzák a verejtékmirigyek működését. Érdemes a zöldségekben gazdag mediterrán ételek közül válogatni, hiszen az ottani népek évszázadok alatt kikísérletezték milyen ételeket jó fogyasztani nagy melegben. Ilyenkor mindenki szívesebben fogyaszt salátákat, leveseket mint például a hideg gazpacho, vagy görög saláta.

görög saláta

Gelato a legjobb hűsítő Olaszországból

Az olaszok legjobb tippje hőség ellen, egyél isteni finom, hideg fagyit! Ezt a tippet mindenki szívesen alkalmazza, de érdemes inkább a gyümölcs alapú fagyikat választani a legnagyobb hőségben.

fagyi

Pihentető alvás a hőségben

A hőség amiatt is megvisel sokakat, mert a nagy melegben nem tudnak aludni, nem tudják kipihenni magukat. Egyiptomban erre is van praktika. Lefekvés előtt hideg vízbe mártanak egy lepedőt, és azzal takaróznak, ami kellemesen hűsíti őket. Ha ki szeretnéd próbálni, akkor centrifugázd ki a lepedőt, hogy nedves legyen, de ne csurogjon belőle a víz. Magad alá pedig teríts egy törölközőt, hogy ne áztassa el az ágyat.

alvás hőségben

Menj a tengerpartra!

A hőséget legkönnyebben a tengerparton lehet elviselni. Ha lehetőséged van, utazz el a tengerhez, vagy akár a valamelyik hazai vízparthoz.

The post 10 tipp hőség ellen a nagyvilágból appeared first on Időjárás Kalauz.

]]>